in

Plastik Yüz Siperleri Koronavirüsün Yayılmasını Önleyebilir mi?

Yüz Maskeleri Yerine Yüz Siperleri Takılmalı mı? 

Tüm dünyada koronavirüs pandemisi devam etmekte olan bir salgındır.  Durum böyle olunca herkes evden dışarı çıkarken kendisini nasıl koruyacağı konusunda sürekli bilgi arayışı içine girmektedir. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) sosyal mesafe, maske kullanımı, el hijyeni ve yüze dokunmaktan kaçınmayı sık sık vurgulamaktadır.

Bu önlemlerin yanında bazı kişilerin bu önlemlerin ötesine geçerek daha fazla önlem alıp almaması gerektiği tartışılmaktadır. Herkes yüz siperleri mi takması gerekir mi? Plastik yüz kalkanları en çok koronavirüsü içeren damlacıklara maruz kalabilecek, hastalara çok yakın olan hemşireler veya doktorlar tarafından kullanılmaktadır. Ancak, son zamanlarda insanlar günlük kullanım için kendi yüz kalkanlarını yapmayı denemektedirler.

Peki, uzmanlar bu konuda ne diyor? Herkesin yüz siperliği veya diğer ismiyle yüz koruma kalkanı takması zorunlu mu? Bu yazıda bununla ilgili açıklayıcı bilgiler bulunmaktadır.

Yüz Koruyucu Siperlik Maske

Koruyucu ekipmanların yaygın kullanımı olmadan toplumun güvenli bir şekilde dışarı çıkacağını hayal etmek artık zor. En çok merak edilen konular arasında yüz kalkanları yüz maskeleri kadar etkili olup olmadığıdır. Dünyanın pek çok yerinde yüz koruycu siperlik basımı 3D yazıcılar tarafından yapılmaktadır. Solunum virüslerinin bulaşma mekanizmaları bilimsel literatürde şaşırtıcı derecede gündemde olan bir konudur ve hala bu patojenlerin bir kişiden diğerine nasıl geçtiğine dair henüz anlaşılamayan birçok detay vardır.

Koruyucu yüz donanımının (maskeler ve kalkanlar) etkinliğine ilişkin kanıtlar da eksiktir. Bununla birlikte, özellikle son zamanlarda, yüz maskelerinin gerektiğince kullanıldığında solunum yolu virüslerine karşı bir miktar koruma sağlayabileceğini gösteren çalışmalar artmıştır. Doğal olarak bez maskeleri koruma sağlayabilir ve SARS-CoV-2 gibi virüslerin yayılmasını etkili bir şekilde engellemek için kullanılabilir.

You May Also Like:  A vitamini eksikliğini gösteren BELİRTİLER

Peki ya yüz kalkanları?

Kişisel Koruyucu Donanım(KKD) Üretimi

İtalya’nın ülke çapında karantina kilitlenmesini duyurmasından bu yana neredeyse iki ay geçmiştir. Kısa bir süre sonra, neredeyse tüm Avrupa, COVID-19’un bulaşmasını azaltmak amacıyla bir kilitlenmeyle karantinaya girmiştir. California, gelişen koronavirüs hastalığı 2019 (COVID-19) pandemisine yanıt olarak evde kalma emri veren ilk ABD devleti olmuş ve hızla kitle testi ve temas izleme kapasitesi olmadan hastalığın yayılacağını fark etmiştir. Fakat virüsün yayılması adeta orman yangını gibi sıçramış ve büyümüştür. Şimdi, test kapasitesi ihtiyaç duyulana yakın olmasa da, birçok ABD eyaleti ekonomiyi mümkün olan en kısa sürede yeniden açmak için can atmaktadır.

Şimdiye kadar, en iyi muhafaza ve etki azaltma stratejileri, Güney Kore ve Hong Kong’da konuşlandırılanlar gibi görünmektedir. Bu ülkelerin gerek sağlık altyapısını ve kişisel koruyucu ekipman (KKD) üretimini hızla genişletilmekte ve nüfusun önemli bir kısmının test edildiğinden ve koruyucu giydiğinden emin olunmaya çalışılmaktadır. İlk baskılama da yeterli değildir: Singapur örneğinde, her şey ilk aşamada doğru yapılsa bile, yeterli test ve temas izleme olmadan, daha sonra enfeksiyon dalgaları olabileceği deneyimlenmiştir.

Şu anda, çoğu ülke (ABD dahil) test ve irtibat izleme kapasitesine sahip değildir. Bu, kilitleme ve uzaklaştırma önlemlerini kolaylaştırmak isteniyorsa, bu yaygın koronavirüs yayılmasını sınırlamak için gereken önlemlerin alınması gerektiği anlamına gelmektedir.

Koronavirüs

Yüz Maskeleri ve Yüz Kalkanları

Yüz maskelerin kullanımı ve faydalı olup olmadığna dair pek çok kapsamlı araştırma bulunmaktadır. Başlangıçta, yüz maskelerinin kullanılmasına karşı bir çok tavsiyede bulunmakta olup , bu maskelerin başta sağlık çalışanlarına yetersiz kalacağı endişesi yaşanmıştır. Bu konudaki pek çok araştırma da kanıtlar hala yetersiz kalmakla birlikte yüz maskelerinin bir miktar koruma sunduğunu bilinmektedir, ancak yine de ne kadar belirsiz olduğu ve doktorların eksik kanıtlar konusunda rehberlik yapmak konusunda isteksiz oldukları bilinmektedir. Ancak, kanıtların ağırlığı gittikçe daha fazla yüz maskesi kullanma lehine olduğundan dolayı ve bez maskeleri eksiklik üretme riski taşımadığından, rehber bilgilerin yönü hızla değişmektedir. Bunun birlikte şu an birçok ülke kalabalık alanlarda veya sosyal mesafenin sağlanamadığı yerlerde yüz maskelerinin kullanılmasını zorunlu kılmıştır. Ancak yüz kalkanları hakkında tartışmalar nispeten az kanıt içermektedir.

You May Also Like:  Koronavirüs felç etti

Yüz kalkanları çeşitli şekillerde ve formlarda bulunmaktadır, ancak amaç aynıdır. Bu amaç yüzü kaplayan şeffaf bir plastik bariyer ile koruma sağlamaktır. En iyi korumayı sağlamak için maskenin yüzeyi çenenin altına, kulaklara uzanmalı ve alın ile kalkan başlığı arasında boşluk bırakmamalıdır.  Yüz kalkanlarının yüz maskelerine göre çeşitli avantajları vardır. Yeni başlayanlar için özel bir malzemeden yapılmaları gerekmez ve temel malzeme bir çeşit şeffaf plastiktir. Sonuç olarak, üretim ve imalat hatları yüz maskeleri üretmek için hızla yeniden kullanılabilir ve zaten deneyimlenmiştir. Apple, Nike, General Motors, John Deere ve diğer birçok şirket zaten kendi yüz siperleri serisini üretmektedir. Ayrıca göreli olarak kolaylıkla 3D yazıcılarda yazılabiliyor olması kolaylıktır.

Bu, yüz kalkanlarının kullanılabilirliğinin uzun vadede büyük bir sorun olma olasılığının düşük olduğu anlamına gelmektedir. Ayrıca yüz siperleri de yeniden kullanılabilir. Cerrahi yüz maskeleri yeniden kullanılmamalıdır ve solunum maskelerini temizlemek için bazı teknikler önerilmiş olsa da, bu kurulum sadece bir hastane veya üniversite ortamında gerçekçi olmaktadır. Kumaş yüz maskeleri tekrar kullanılabilir, ancak kullanıldıktan hemen sonra yıkanmalıdır ve belirli sayıda yıkamadan sonra bir miktar etkinliğini kaybedebilirler. Yüz kalkanları da maskelerden daha rahattır ve minimum rahatsızlık düzeyinde olduklarından dolayı saatlerce takılabilirler. Sabun ve su veya yaygın ev dezenfektanları ile kolayca temizlenirler.

Bu konuda belki de en önemlisi, yüz kalkanlarının, damlacıklara yayılan başka bir solunum virüsü olan influenza virüsüne inhalasyon maruziyet miktarını önemli ölçüde azalttığı görülmektedir. Bir simülasyon çalışmasında, yüz kalkanlarının, simüle edilmiş bir sağlık çalışanı tarafından öksürüğün 18 inç içinde giyildiğinde hemen viral maruziyeti% 96 oranında azalttığı gösterilmiştir. 30 dakika sonra bile, koruyucu etki% 80’i geçmiş ve yüz kalkanları, SARS-CoV-2’nin baskın bir iletim şekli olduğu düşünülmeyen küçük parçacık aerosollerinin% 68’ini bloke etmiştir. Çalışma şu anda önerilen 6 feet fiziksel mesafeden tekrarlandığında, yüz kalkanları inhale virüsü% 92 oranında azaltmıştır.

You May Also Like:  Bu sebzeyi her gün yiyin - ölüm riskini azaltır

Yüz Koruyucu Siperlik Maske 

Yüz Kalkanı( Siperlik)  Faydalı mıdır?

Politika ve rehberlik klinik çalışmalardan etkilenmelidir, ancak klinik çalışmaların mevcut bağlamda geçerli olması için zamanında yapılması ve tamamlanması olası değildir. İyi hazırlanmış ülkeler bile ikincil enfeksiyon dalgalarıyla karşı karşıya kaldıkça ve herkes ekonomiyi yeniden açmak için çabalarken viral iletimi azaltma konusunda alabilinecek tüm yardıma ihtiyaç duyulmaktadır.

Yüz kalkanlarının bu bağlamda, en azından kilit yerlerde veya kilit çalışanlar için (örneğin mağazalarda veya toplu taşıma araçlarında) etkili olabileceği makul görünmektedir. Ancak bu anlamda politika veya rehberlik olmadan, insanların bu korumayı kendileri benimsemeye başlaması pek olası değildir.

Yüz siperlerinin faydaları JAMA yazımındaki bir grup araştırmacı tarafından da yapılmaktadır. Önemli bir fark yaratabilen pratik ve ucuz bir müdahale olduğunu savunmaktadırlar ve En azından kesinlikle düşünülmesi gereken bir konu olduğu vurgulamaktadırlar. Bu araştırma gurubu yüz kalkanlarının “Hızlı ve uygun maliyetli bir şekilde üretilebilen ve dağıtılabilen yüz kalkanları, topluluk ortamında iletimi güvenli ve önemli ölçüde azaltmak için stratejilerin bir parçası olarak dahil edilmelidir. Şimdi bu pratik müdahaleyi benimseme zamanı. ” olarak fikirlerini beyan etmişlerdir.

zmescience.com

today.com/health

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

COVID-19 Virüsünü Öldürebilen Robot: Violet

Mars sularında yaşamın gelişemeyeceği bulundu