in

Tuzun Faydaları ve Zararları Nelerdir?


Tuzun yararları ve zararları nelerdir? Tuzun faydaları arasında sağlıklı sindirimi desteklemek, vücut hareketlerini kolaylaştırmak, kalp sağlığını büyük ölçüde güçlendirmek ve rehidrasyonun önemli bir yönü olan iyot eksikliğini önlemeye yardımcı olmak yer alır. Ayrıca tuz, şeker hastalığı riskini önemli ölçüde azaltır, ağız ve diş sağlığını iyileştirir, solunum sistemini destekler, iştahı azaltır, toksinleri ortadan kaldırır, normal kan basıncını korur ve koruyarak kan pH’sının kontrolüne yardımcı olur.

Tuz nedir?

Tuz, binlerce yıldır kullanılan yaygın bir besindir. Sodyum klorür olarak da bilinen bu besin uzun zamandır piyasada ve bugün hala diyetlerimizin önemli bir parçası, ancak aşırı tüketimi nedeniyle kötü bir ün kazandı. Tuz, bir asit ve bir bazın birbiriyle reaksiyonu sonucu kimyasal olarak üretilir. Tuz, asit içinde pozitif, iyonik bazda ise negatif yüklüdür. Asit ve baz arasındaki reaksiyon, tuz ve su üreten nötralizasyon reaksiyonu olarak bilinir.

Tuzun faydaları nelerdir?

Tuz, zararlı bir madde olarak bilinmesine rağmen içeriğinde birçok önemli bileşen barındırmaktadır. Şimdi tuzun faydalarına daha yakından bakalım;

  • Tuz sindirime yardımcı olur

Tuzun sindirime nasıl yardımcı olduğunu bilmek kapsamlı bir çalışma gerektirir. Sindirime yardımcı olan ana madde, klor ve hidrojen iyonlarının varlığını gerektiren hidroklorik asittir (HCl olarak bilinir). Tuz, esas olarak klorür ve sodyum iyonlarından oluşur. Tuz tüketiminden sonra bu maddeler parçalara ayrılır ve vücut gerektiğinde bunları tekrar kullanır. Çok nadir görülmesine rağmen, tuz eksikliği, sindirimi büyük ölçüde engelleyen önemli bir yan etkidir.

  • Tuz, sağlıklı kalp iletimi için temel bir besindir

Kalbin kendi pacemaker hücreleri olmasına rağmen, işlevlerini kontrol eden bazı maddeler vardır. Örneğin, sodyum iyonları, elektriksel uyarıların iletilmesine yardımcı olur, böylece bu hücreler, kalp hücrelerine sinyal göndermek için uyarılır. Potasyum iyonları ile bu sorumluluğu paylaşsa da önemi asla küçümsenemez.

  • Vücut hareketini kolaylaştırmak için tuz gereklidir

Kalbe benzer, ancak daha doğrudan, sodyum, harekete ve kasılmalara izin vermek için sinirlerden kaslara elektriksel uyarıların geçişini sağlar. Bu uyarıcılar olmasaydı, hareket kesinlikle mümkün olmazdı ve gelişmesi yıllar alırdı. Bu nedenle, çocukların bu aşamada daha zayıf oldukları için ince motor becerilerini geliştirmeleri daha uzun sürebilir.

  • Tuz, iyot eksikliğini önlemeye yardımcı olur
You May Also Like:  Kuru Fasulyenin Faydaları Nelerdir - Faydaları Nelerdir

İyot, tuzun temel bir parçası olmasa da, bugün iyotla takviye edilmek üzere üretilen tüm sofra tuzu için standart bir bileşendir ve temelde dünyanın daha geniş nüfusunu etkileyen büyük bir sorunu çözer. Özellikle en fakir ülkeler iyotlu tuzdan yoksun olabilir ve kendilerini bu önemli eser mineralden mahrum bırakabilirler. Ayrıca iyot metabolizmasında ve sağlıklı hücre fonksiyonlarında çok önemli bir rol oynar. Doğmamış bebeklerin beyin ve vücut sağlığının gelişmesine önemli katkı sağladığından hamile kadınlar için önemli bir madde olarak bilinir.

  • Tuz, rehidrasyonun önemli bir unsurudur

Rehidrasyon sadece içme suyunu değil aynı zamanda elektrolit dengesini düzenleyen mineral tuzları da içerir. Terlediğimizde elektrolitleri ve suyu kaybederiz. Bu nedenle, kendimizi rehidre etmek için düzenli olarak izotonik bir sodyum, potasyum ve magnezyum iyonları çözeltisi tüketmeliyiz. Tek başına su kullanmak, su zehirlenmesi olarak bilinen bir senaryoya neden olabilir.

  • Tuz, diyabet riskini azaltmaya yardımcı olur

Pek çok insan tuzun bu yararının farkında değildir, ancak sodyum, kan şekerine karşı insülin duyarlılığının korunmasında önemli bir rol oynar. Magnezyumun yanı sıra sodyum, insülinin amaçlandığı gibi çalışmasını ve glikozu zamanında atmasını sağlamaya ciddi şekilde yardımcı olur. Özellikle, tip 2 diyabetli hastalar, zayıf glukoz kontrolünün bir sonucu olan sık insülin duyarlılığından muzdariptir.

  • Tuz, ağız sağlığını destekler

Tuzlu su gargara ağız sağlığını korumak, ağızdaki fazla bakterileri ortadan kaldırmak ve bu bakterilerin sağlık üzerindeki etkilerini en aza indirmek için en basit çözümlerden biridir. Tuzlu su gargara, boğaz ağrısı ve kanser yaralarını (ağız ülseri olarak da bilinir) kontrol etmek ve diş eti iltihabı gelişme olasılığını azaltmak veya diş ağrısını kontrol etmek için de kullanılabilir. Bazı diş macunları beyazlatıcı olarak tuz kullanır. Çünkü mikronize boyuttaki moleküller dişlerin beyazlamasına ciddi şekilde yardımcı olabilir.

  • Tuz solunum sağlığını artırır

Tuz, solunum sistemimizin sağlığını önemli ölçüde iyileştirmeye yardımcı olan antibakteriyel, mukolitik ve antiinflamatuar özelliklere sahip benzersiz bir bileşiktir. Pek çok insan bunu bilmese de, burun deliğine ultra saf mikronize tuz solumak, bu etkileri akciğerler üzerinde uygulayabilir. Bu teknik aynı zamanda haloterapi olarak da bilinir ve alerjileri azaltmak ve astımı kontrol altına almak için potansiyel bir tedavidir.

You May Also Like:  YEMEK KÜLTÜRÜ
  • Tuz iştahı azaltır

Tuzla ilgili yıllardır yapılan araştırmalar, iştahınızı bastırmaya yardımcı olabileceğine dair kanıtlar buldu. Aşırı iştah hissi genellikle vücudumuza zararlı sayısız kalori sağlayan abur cuburlarla giderilmeye çalışılır. Basit bir tuzlu su içeceği tüketmek, iştah duygusuyla birlikte açlığı bastırabilir ve size sayısız kalori kazandırabilir. Çeşitli isteklerin hücresel düzeyde sahip olduğumuz beslenme ihtiyacını yansıttığına inanılıyor.

  • Tuz, doğal bir kabuk görevi görür

Tuz, gözenekleri temizleyen ve sivilcelerin oluşmasını engelleyen etkili, ucuz ve çevre dostu bir maddedir. Tuzun bu antibakteriyel yapısı sayesinde hücre artıkları uzaklaştırılır ve iltihaplı sivilceye neden olan bakteriler bölgeden uzaklaştırılır. Yüzünüzü temiz ve ışıltılı bırakmak için haftada birkaç kez tuzla soyabilirsiniz.

  • Toksinlerin tuzdan atılmasına yardımcı olur

Tuz içeriğindeki önemli besinler toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Özellikle tuzun antifungal özelliği sayesinde el ve ayak mantarı rahatlıkla tedavi edilebilmektedir.

  • Tuz, kan basıncını kontrol edebilir

Yüksek tuz alımının kan basıncı üzerinde çok olumsuz bir etkisi olduğu doğru olsa da, tuz alımınızı azaltmayı düşünmek yanlış olur. Potasyum ve sodyum yönünden zengin besinler tüketilerek elektrolit dengesi sağlanmalıdır. Yemeklerde sofra tuzu kullanımı (tüketimi kontrol edilmelidir) kan basıncını düzenlemenin en iyi yolu olarak bilinir.

  • Tuz, normal kan pH’ının korunmasına yardımcı olur

Tuz doğal olarak pH nötrdür. Bu, vücudumuzun ideal olarak aradığı önemli bir unsurdur. Normal pH’ımız hafif alkali iken, birçok nötr gıda alımı bu dengenin korunmasına yardımcı olur. Bu önemli husus beyin için de çok önemlidir. Çünkü pH’daki küçük değişiklikler yaşamı tehdit edebilir.

  • Tuz, kolesterolü normalleştirir

Çalışmalar, düşük tuzlu diyetlerin kandaki en yüksek lipid disfonksiyonu düzeylerine karşılık geldiğini ve diğer önemli işlevleri gösterdiğini göstermiştir. Düşük tuz alımı, kötü kolesterol, trigliserit ve LDL düzeylerinin artmasına neden olabilir.

Benzer konular >>>>>> Kaya tuzu yararları ve zararları

Tuzun vücut için faydaları

Fazla tüketildiğinde insan vücuduna zarar veren tuz, tüketim miktarına dikkat edilerek tüketildiğinde oldukça faydalıdır. Tuzun vücuda faydaları şunlardır;

  • Solunum yolu hastalıkları olanlar tuz tüketerek bakterileri yok ederek tuz tüketirler.
  • Tuzlu veya tuzlu su, burun yollarının açılmasında oldukça etkilidir.
  • İnsülin değerinin düşmesini destekler
  • Tuz eksikliği balgamda artışa neden olur
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir
  • Tuzlu egzama, göz hastalığı, saç dökülmesi ve aşırı terleme dahil olmak üzere etkilidir.
  • Vücuttaki tuz oranı ne kadar düşükse, hastalık oranı o kadar yüksektir.
You May Also Like:  Erkekler için bu aksesuar beyne giden kan dolaşımını bozar

Bir kişinin günlük tuz ihtiyacı nedir?

Sağlıklı bir insanın günlük tuz alımı yaklaşık 5 gramdır. Çok fazla tuz tüketmek kalp hastalığı, yüksek tansiyon ve felç olasılığını artırır. Dünya genelinde yapılan araştırmalara göre tuz tüketimi 10 ile 12 gram arasında. Bu, günlük tüketimin neredeyse iki katı.

Tuzun ayaklar için faydaları

Günlük hayatımızda çok sık kullandığımız tuzun ayaklar için faydaları vardır. Ayak bakımı için sıklıkla kullanılan tuzlu su koku, ayak mantarı, terleme, ayaklarda kaşıntı gibi birçok ayak sorununa iyi gelmektedir. Özellikle ayakları tuzlu suya batırmak ayakların kan dolaşımını hızlandırır ve sporcunun ayağı, koku, akıntı, kaşıntı, kabuklanma gibi sorunların hızla giderilmesine yardımcı olur.

Cilde ve tuzun zararlarına faydaları

Sedef hastalığı ve egzama problemleri gibi durumlarda iltihap ve kaşıntıyı hafifletmek için bir tuz macunu kullanılabilir. Bakterilerin neden olduğu enfeksiyonu önlemek için yaralara seyreltilerek de uygulanabilir. Sonuç olarak kontrollü tuz alımı vücut ve cilt için çok önemlidir.

Tuz hasarı

Tuzun faydaları ve tuzun zararlı etkileri vardır. Çok fazla tuz tüketmek çok zararlıdır. Pek çok yiyecek tuz içerdiğinden yemek masasından tuzu çıkarmak bile tuz alımınızı dengeleyebilir. Günlük tuz alımı 5 gram olmasına rağmen birçok kişi daha fazla tuz tüketmektedir.

Çok fazla tuz tüketmenin zararları

  • Kalp yetmezliğine ve kalp krizine neden olur.
  • Mide kanserine neden olur
  • Astım krizi
  • Yararlı organizmaların yok olmasına neden olur.
  • Obezite ve kireçlenmeye neden olur.
  • Yüksek tansiyona neden olur
  • Vasküler tıkanmaya ve hipertansiyona neden olur.
  • Bağırsakların yavaş çalışmasını sağlar
  • Böbrek taşlarına neden olur.

Unutmayın, tuz böbreklere zarar verir, bu yüzden kullanırken dikkatli olmanız gerekir. Fazla tuz, tansiyonu yükselterek böbrek sorunlarına neden olur. Kronik böbrek yetmezliğinin ana nedenlerinden biri aşırı tuz alımıdır. Böbrek hastalarının tuz tüketmesi kesinlikle yasaktır.

Dikkat: Sitemiz herkese açık bir platform olduğundan, çox fazla kişi paylaşım yapmaktadır. Sitenizden izinsiz paylaşım yapılması durumunda iletişim bölümünden bildirmeniz yeterlidir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Menajerimi Ara 5. Bölüm – Bu Gece Benimle Kal…

Resident Evil 8 se puede lanzar para las consolas de la generación actual