in

İki Kez Doğan Şarap Tanrısı Hakkında Bilmeniz Gerekenler


Pek çok insan, dünyanın antik Yunanistan’da yaratılışı, tanrıların, tanrıçaların ve kahramanların yaşamları hakkında mitleri ve öğretileri içeren Yunan mitolojisiyle ilgileniyor. Zeus’tan Afrodit’e kadar tanrılar hakkında çeşitli hikayeler duyduğumuz Yunan mitolojisinde, diğer tanrılardan daha küçük olarak adlandırılan bir tanrı vardır. Olağanüstü bir hikayeye sahip olan bu tanrı, Dionysos’tan başkası değildir. Dionysos, şarap tanrısıydı. Sadece şarabın sarhoşluğunu değil, aynı zamanda sosyal ve faydalı etkilerini de temsil ediyordu. Ancak bu tanrının çifte kişiliğe sahip olduğu söylendi. Şarap tanrısı Dionysos ve ilginç hayatı hakkında yazdık.

Dionysos, Olympus’un 12 tanrısından biri olarak bilinir. Yunan mitolojisinin en güçlü ve önemli tanrısı Semele ve Zeus’un oğlu Dionysos’un doğum efsanesi oldukça ilginçtir. Tanrı Dionysos’un iki kez doğduğuna inanılıyor

Dionisolar

Antik kaynaklara göre Zeus, Hera ile evlendiğinde Semaya’ya aşık olmuştur. Zeus’un karısı Hera, ikisini de kıskandığı için yaşlı bir kadın gibi giyinmiş ve Semele’ye Zeus’a gücünü göstermesini söylemiştir. Semele, Zeus’tan gücünü göstermesini istediğinde, Zeus’un gücü Semele’yi yaktı.

Dionisolar

Bu sırada Semele’nin yedi aylık bebeği rahmine düştü. Bu sırada Zeus, Dionysos’u mucizevi bir şekilde yoğun yapraklı bir sarmaşağı yakmaktan kurtardı ve onu buzağıına sakladı. Daha sonra tanrı Dionysos, Zeus’un buzağısından doğdu.

Dionisolar

You May Also Like:  Hamurundan Harcına 9 Lezzetli Lahmacun Tarifi

Ancak hayatı uzun sürmedi. Dionysos’u istemeyen Hera, küretlere rüşvet vererek eğlenmesi için çocuklara oyuncaklar verdi. Çocuğu ustalıkla hazırlanmış bir aynayla bir çalıya sürükledi ve Hera’nın emriyle Titanlar, Dionysos’u kaçırdı ve onu bir tencerede pişirilmiş küçük parçalara ayırdı.

Dionisolar

Ancak çocuğun büyükannesi Rhea, torununa acıdı ve Athena’nın yardımıyla onu kurtardı ve parçaladı. Bu şekilde Dionysos iki kez doğdu. Aslında Hera, Tanrı Dionysus’u terk etmedi. Dionysos’un iki kişiliği vardı ve küçük bir tanrıydı


Keçiye dönüştüğünde, şarap buldu ve şarapla ilgili her şeyi temsil etti.

Dionisolar
Dionysos yeniden doğduğunda, bir kız gibi giyinmiş ve Hera’dan saklanmasını istemiştir. Ancak bu mümkün değildi. Zeus onu keçiye çevirdi ve oğlunu Nysa Dağı’ndaki periler arasına onu korumaya gönderdi. Genç tanrı burada şarabı icat etti. Sonra dünyayı dolaşmaya başladı. Gitti ve neredeyse tüm dünyaya şarap getirdi. Çok acı çekti ve esir alındı. Efsaneye göre esir bir gemide aslana dönüştü ve geminin kaptanına saldırdı. Sandığı üzümlerle kapladı.

Dionysos bir çiftti; bir parti vardı …


Dionysos, ikili bir kişiliğe sahip olduğu için bilinir. Neşe, coşku ve neşe getirirken vahşi ve kör bir karaktere sahip olduğu söylenir.

Stanford Üniversitesi’nde bir klasik profesörü olan Richard P. Martin Dionysos hakkında şunları söylüyor; “Eski Yunanlılar tarafından derinden hissedilen kişisel ve sosyal bir gerçeklikti. Aynı zamanda neşe ve korku ile ilişkilendirilir, bu yüzden her zaman bilincin sınırları ve duyguların nasıl işlediğiyle ilgilenen sanatçılara, filozoflara ve şairlere hitap eder. Friedrich Nietzsche, çılgınlığın son aylarında ara sıra mektupları ‘Dionysos’ olarak imzaladı.

You May Also Like:  Toplumun Cinsiyet Normlarını Yıkan Cinsiyet Kimliği

Diğer taraf sinirli ve korkmuştu

Dionisolar
Dionysos’un da korkunç bir yanı var. En korkutucu hikayeler, Dionysos’a ve onun gayretli takipçilerine şehre geldiklerinde direnen insanların başına gelenler ve Tanrı’nın özel ritüel uygulamalarını yaymakla ilgilidir. Dionysos ayrıca yeraltı dünyasıyla da ilişkilidir. Bu nedenle bazen yılan şeklini aldığı söylenir. Onun adına düzenlenen Anthesteria festivalleri ölülerin bayramı sayılır. Dionysos, gecenin karanlığında kalan ayinin başka yönlerine sahiptir. Bazı gizli topluluklar, transa girmek, şarap içmek ve Tanrı’nın bedenini temsil ettiği düşünülen çiğ et yemek için ilaç kullandılar. Eğlenmeyi seven Silenos, Satyros, Mainads bu çılgın partilerde Dionysos’un çevresinde bulunmuş, şarap içmiş, kaçmış, bağırıp öldürmüştür. Bu partilerden birinin başındaki kadınlardan biri olan Agaue, hükümdarın oğlu Pentheus’u paramparça edemedi, sarhoşluğundan geçerken dehşete düştü ve hayal kırıklığına uğradı.

Dionysos ölür ve bir asma olarak yeniden doğar, zevk ve acı arasında bir sembol. Bu nedenle, psikiyatride manik depresyon, ruh halini temsil eder.

Dionysos aynı zamanda tiyatro tanrısıydı


Tiyatro Dionysos sayesinde ortaya çıktı. Dionysos adına düzenlenen üzüm şenlikleriyle tiyatronun temeli atıldı. Bu şenliklerde bir koro vardı; Sonra bir oyuncu koronun önüne geçti, sonra bir başka oyuncu, böylece tiyatronun temelini attı.

Martin; “Atina’daki Akropolis’in güney yamaçlarında, eski bir tapınağın hemen yanında inşa edilen antik Dionysos Tiyatrosu’nda hala yürüyebilirsiniz. Drama nasıl? Gizlemek, gizlemek ve kendini bir fanteziye dönüştürmek. “diyor.

You May Also Like:  Ünlü Korku Kurgu Karakteri Frankenstein Hakkında 15 Acayip Gerçek

Kaynak: 1

Dikkat: Sitemiz herkese açık bir platform olduğundan, çox fazla kişi paylaşım yapmaktadır. Sitenizden izinsiz paylaşım yapılması durumunda iletişim bölümünden bildirmeniz yeterlidir.

Kaynak: listelist

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Oops! The World’s Oceans Soak Up Far More Carbon Than Most Scientific Models Suggest

Свидетельства «подобного спячке» состояния, обнаруженные у существа раннего триаса