in

Evrenin En Büyük Haritası Oluşturuldu

Gök bilimcilerden oluşan uluslararası bir ekip, şimdiye kadar hazırlanan evrenin en büyük haritalarından birini kuasarları kullanarak oluşturmayı başardı.

Kütle ve boyut olarak büyük olan birçok gök cismi, güçlü yer çekimi sayesinde çekilen materyallerin etrafında döndüğü ve çevresinde bir halka ya da kabarcıklar oluşturduğu disklere sahiptir. Kuasar ise, gaz halinde bir diskle çevrili süper kütleli bir kara deliktir.

Süper kütleli kara deliklerin etrafında gaz diskinin oluşması üzerine, merkezdeki kara deliğin çekim gücünü de eklediğimizde diskin aşırı hızlı dönerek ısınması, kuasarları son derece parlak bir spot haline getirir. Kuasarların aşırı parlak olmaları ve evrenin her yerinden görünebilmeleri, evrenin haritasını çıkarmada bize fazlasıyla yardımcı olabileceklerini gösteriyor.

Çin Ulusal Astronomi Gözlemevi’nden (NAOC) Gongbo Zhao’ya göre, gözlemlenen birçok kuasar aslında o kadar uzaktadır ki, evrenin üç ile yedi milyar yaş arasındayken, yani dünyanın bile var olmasından çok önceki ışıklarını görebiliyoruz.

Deney, New Mexico’daki Sloan Dijital Gökyüzü Araştırması’na (SDSS) bağlı olan ve şimdiye kadar 147,000’den fazla kuasarın konumunu saptayan ‘Sloan Foundation’ teleskobunun, Genişletilmiş Baryon Salınım Spektroskopik Araştırması’nın (eBOSS) bir parçası olarak kullanılmasıyla yapıldı. Gök bilimciler kuasarları bulduklarında, onları Baryon Akustik Salınımları (BAO) verilerine dayanarak tarihsel olarak sınıflandırdılar.

Araştırmaya katılan ve Paris-Saclay Üniversitesi’nden doktora öğrencisi olan Pauline Zarrouk, kısa mesafeler için metrenin ve şehirler arası uzaklıklar için kilometreler veya millerin kullanılması gibi, kozmolojide galaksiler ile kuasarlar arası mesafeler için BAOnun kullanıldığını belirtiyor. Kuasar aktivitelerinin erken evrende daha yoğun olduğundan dolayı araştırma ekibi, yıldızların uzak köşelerini eşleştirmek için BAOlarla Kuasar yerleşimini çapraz referansladı.

You May Also Like:  Hangisi daha yararlıdır: sabah mı yoksa akşam mı banyo yapmak?

Laboratoire De Physique Nucleaire Et De Hautes Energies’de (LPNHE) araştırmacı ve deneyin yöneticilerinden Hector Gil-Marin, araştırma sonucunun Einstein’ın genel görelilik kuramıyla tutarlı olduğunu ve bir dizi kozmolojik mesafeyi kapsayan BAO ölçümlerinin hepsinin aynı şeyi, yani bu basit modelin bütün gözlem ile uyuştuğunu belirtiyor.

“Yer çekiminin nasıl işlediğini kavrayabilmemize rağmen hala her şeyi anlamış değiliz. Örneğin, Karanlık Enerji’nin ne olduğu sorusu var. Alternatif olgularla değil, evren anlayışımızı geliştirmemize yardımcı olan eBOSS araştırmaları gibi bilimsel gerçekler ile evreni daha iyi tanımak istiyoruz.’’  Will Percival; EBOSS baş bilim insanı ve Portsmouth Üniversitesi’nden Will Percival’daki Kozmoloji Profesörü.

sputniknews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tuz bizi gerçekten susatıyor mu?

Einstein’ın İcat Ettiğini Yüksek İhtimal Bilmediğiniz 4 Şey