in

Kök hücreyle 30 saniyede yazılan 3D mini pankreas diyabeti sonlandırabilir


Kök Hücreyle 30 Saniyede Yazılan 3D Mini Pankreas Diyabeti Sonlandırabilir

Bu aynı zamanda hayvanlar üzerinde yapılan testlere de son verebilir. Bir şirket yakın zamanda biyolojik dokuları göz kamaştırıcı derecede hızlı 30 saniyede basabilen yeni bir sistem geliştirdi. Bu da diyabete son vermenin olası bir yolunu sunuyor.

Readily3D olarak adlandırılan şirketin teknolojisi, insan pankreasının canlı bir modelini inşa etmek için büyük ölçekli bir Avrupa projesinde yaygın olarak kullanıldı. Bu da yeni ilaçları take a look at etmek için güvenli bir alternatif sağlayabilir.

Bir gün, biyo-baskı teknolojisi, uygulanabilir organlar sağlayabilir.

Biyolojik olarak yazdırılmış bir pankreas, hayvanlar üzerinde take a look at yapılması ihtiyacını ortadan kaldırabilir

3D baskılı bir pankreasın tasarım akışı, bilgisayar ekranında şeffaf bir şekil olarak başlar ve insan pankreasının küçük bir dijital kopyasını oluşturur. Ancak inanılmaz bir şekilde, dokuyu bir biyo yazıcıdan, kan damarlarından ve hepsinden küçük bir kök hücre örneğinden yazdırmak yalnızca 30 saniye sürüyor. Bu başarı, EPFL’nin Uygulamalı Fotonik Cihazlar Laboratuvarı’nda (LAPD) icat edilen ve daha sonra Readily3D ile olgunlaştırılan yeni bir teknolojinin kullanılmasıyla mümkün oldu. Bu teknoloji, yakın zamanda, diyabet ilaçlarını take a look at etmek için insan pankreasının güvenilir ve canlı bir modelini oluşturmayı hedefleyen, AB tarafından finanse edilen Enlight girişimi için seçildi.

You May Also Like:  Adet Sancısı İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Pankreas, midenizin hemen arkasında yatan çok önemli bir organdır. Sindirim için gerekli olan bikarbonat ve enzimleri üretmek gibi pek çok iş yapar ve ayrıca insülin gibi bir dizi hormon salgılar. Bu, kan şekeri seviyesini düzenlemenin kritik bir yoludur. Pankreas hastalığı başladığında, diyabetin hemen ardından geldiği anlamına gelir, çünkü hasarlı hücreler kan şekeri seviyesini düzenlemek için gereken insülini üretemez.

Dünya çapında 450 milyondan fazla yetişkin diyabet hastasıdır. İkinci en önemli ampütasyon nedeni olarak diyabet, inme veya kalp krizi geçirme riskini dokuz kat artırır.

Hastalık aynı zamanda yetişkinler arasında bir numaralı körlük nedenidir. Ancak biyo-baskılı pankreaslarla bilim insanları, diyabetin teşhisini ve tedavisini hızla hızlandırabilir; bu, halk sağlığı için bariz bir nimettir.

 

İnsan organlarının biyolojik olarak basılması, sonunda canlı nakillere yol açabilir.

EPFL’nin biyo-baskı teknolojisi, içinde hastanın kök hücreleri bulunan biyolojik bir jel kullanır. Bilim insanları ve mühendisler, jeli polimerizasyon yoluyla katılaştırmak için bir lazer kullanıyor. Gerekli dokuyu şekillendirmek için gereken jel kısımlarını seçici olarak katılaştırmak için ışının yoğunluğunu ve yönünü kontrol ediyor. Readily 3D CTO’su Paul Delrot, “Bizim yöntemin ana avantajlarından biri organlar gibi yumuşak dokuyu baskı için özellikle kullanışlı ve tek bir blokta dokuyu yaratabiliyor olmasıdır”

Faydaları çoktur: Biyolojik olarak basılmış bir pankreas, bir hastanın kök hücrelerine uyacak şekilde tamamen özelleştirilebilir ve hayvan testi yapma ihtiyacını ortadan kaldırır. Dahası, hastalar kendileri için doğru olanı bulmadan önce, bazıları hoş olmayan yan etkilere sahip olabilen bir dizi ilacı denemek zorunda kalmayacaklar.

You May Also Like:  Adet Döneminde Göğüsler Neden Şişer ?

LAPD Başkanı Christophe Moser, “Santimetre küp ölçeğinde 3D dokuyu basabilen ve canlı bir pankreasın işleyişini aslına sadık kalarak kopyalayan bir sistem geliştirmek, bu teknolojiyle karşılaşmayı umduğumuz büyük bir zorluktur,” diye açıkladı. Enstitünün biyolojik baskı teknolojisi, potansiyel olarak kanser tedavilerini hızlandıran diğer insan dokusu türlerini de oluşturabilir. Sonunda, bir insan kalbi gibi organ nakli yapmanın bir yolu bile olabilir.

Bu teknolojinin henüz başlangıç ​​aşamalarında olduğunu ve işlevini yitirmiş insan organlarını basitçe değiştirmeye hizmet etmekten çok uzak olduğunu belirtmek önemlidir. Ancak, sadece hayvanlar üzerinde yapılan deneyleri ortadan kaldırmakla kalmayıp, bunu neredeyse aynı pankreas için diyabet hastası bir insana takas etmekten kaynaklanan olasılıklar, sonunda hastalığı sonsuza dek sona erdirebilir.

Derleyen: Feyza ÇETİNKOL

Doktorlar Uyarıyor: Gece Uyanan Kadınların Erken Ölme Olasılığı 2 Kat Fazla

Doktorlar Uyarıyor: Gece Uyanan Kadınların Erken Ölme Olasılığı 2 Kat Fazla

/Kök Hücreyle 30 Saniyede Yazılan 3D Mini Pankreas Diyabeti Sonlandırabilir

Dikkat: Sitemiz herkese açık bir platform olduğundan, çox fazla kişi paylaşım yapmaktadır. Sitenizden izinsiz paylaşım yapılması durumunda iletişim bölümünden bildirmeniz yeterlidir.


Kaynak: https://www.bizsiziz.com/kok-hucreyle-30-saniyede-yazilan-3d-mini-pankreas-diyabeti-sonlandirabilir/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

It is dangerous to sleep in a room that is not completely dark

Dünya’nın Kıtasal Kabuğu Düşünülenden 500 Milyon Yıl Önce Ortaya