in

Kayısı Faydaları Ve Zararları – Faydaları Nelerdir


Kayısının yararları ve zararları Altın sarısı rengi ve muhteşem lezzeti ile kayısı meyvesi yaz aylarının en sevilen meyveleri arasındadır. Hem iyileştirici özelliği hem de tadı ile tanınmayı hak eden bu meyve, daha çok bağırsak ve sindirim sorunları ile daha birçok bedensel hastalıkta kullanılmaktadır. Ülkemizde bol miktarda yetiştirilen bu meyve sadece taze değil, marmelat, kurutulmuş ve marmelat olarak da kullanıma uygundur. Ayrıca birçok hazır gıda endüstrisinde gıdalara lezzet ve aroma katmak için kullanılır. Bu harika meyvenin faydalarını merak ediyorsanız yazımızı sonuna kadar okuyabilirsiniz.

Kayısı nedir?

Kayısı, hemen hemen tüm ülkelerde bolca yetiştirilen sarı veya turuncu bir meyvedir. Bu meyve hem tatlı hem de ekşi olabilir. Çünkü birçok farklı ırk türü var. Rosaceae familyasına ait meyve ağaçları ilkbaharın ilk aylarında çiçek açar. O zaman verimlilik içindedir. Önce küçük yeşil şelaleleri var ve meyveler yazın olgunlaşıyor. Temmuz ve Ağustos aylarında hasat edilir. Meyve ağacının boyu çeşide göre 2 ile 5 metre arasında büyür.

Ülkemizin tüm bölgelerinde kayısı ağaçlarına ulaşmak mümkündür. Çünkü kayısı ağaçları sert soğuk kış şartlarına adapte olmuştur. Ancak meyveleri en düşük zirai donlarda bile hemen donar. Bu, performansın kalitesini etkiler. Bu nedenle kayısı yetiştiriciliği en çok ülkemizde Malatya, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılmaktadır. Kayısı meyvesi aşılama tekniği ile çoğaltılırken, bazı yabani kayısılar da faydaları açısından büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle yabani kayısının tüketimi insan sağlığı açısından önemlidir.

Kayısının besin değeri nedir?

Kayısı birçok vitamin ve mineral içeren bir meyvedir. Bu nedenle çocuklar başta olmak üzere herkesin sık sık tüketmesi gerekir. Özellikle bol miktarda A vitamini içerdiği için gözlerin ve kemiklerin gelişimine büyük katkı sağlar. Kayısının besin değeri;

  • A, B, C, P vitaminleri mevcuttur.
  • 100 gram kayısı yaklaşık 250 kcal kalori içerir.
  • Zengin bir lif kaynağıdır,
  • Protein,
  • Potasyum,
  • Kalsiyum,
  • Kayısıda demir gibi vitamin ve mineraller bol miktarda bulunur.

Kayısının faydaları nelerdir?

Kayısı rengiyle görenleri büyülemeyi başarmış bir meyvedir. Kabızlık denilince akla gelen ilk meyvelerden biri olan kayısı, sadece vücut hastalıklarına değil çeşitli cilt sorunlarına da uygundur. Bu nedenle her kayısı meyvesi kürlemesinden yararlanmak gerekir. Kayısının faydaları;

  • Kayısı, kronik kabızlık için mükemmeldir.
You May Also Like:  Süt İçmenin Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Sürekli kabızlık sorunu yaşayan kişiler kesinlikle kayısıdan faydalanmalıdır. Özellikle ek besinlere geçen bebekler bağırsak gelişimi için yenmelidir. Ayrıca hamile kadınlarda görülen kabızlık sorunları ve hemoroitlerin neden olduğu bazı kabızlık sorunları için kullanılması önerilmektedir. Yazın pek çok taze kayısı var. Ancak kışın bu harika meyvenin bağırsak problemleri için kullanılması gerektiğinde kuru kayısı haşlanarak suyu ve posası tüketilmelidir. Yani kuru kayısı da tıpkı taze kayısı gibi çok önemli bir yere sahiptir.

  • Kayısı kilo vermek isteyenlerin ilk yönü haline geldi.

Lif içeriği oldukça zengin olan kayısı ile fazla kilolarınızdan kolayca kurtulabilirsiniz. Gün içinde bir porsiyon kayısı yediğinizde kendinizi gün içinde daha tok hissedebilirsiniz. Ayrıca kışın ve diğer mevsimlerde diyet yapıyorsanız ara öğünlerinize kuru kayısı da ekleyebilirsiniz. Bu sayede vücudunuz için gerekli olan enerjiyi sağlayacak ve kendinizi daha tok hissedeceksiniz.

  • Kayısı kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur.

Kayısı, içerdiği a ve k vitaminleri sayesinde eklem ağrıları ve diğer kemik ağrılarında iyi bir yere sahiptir. Kemik gelişimine de büyük katkı sağlar. Özellikle tam boy salım döneminde olan gençlere bolca kayısı tüketilmesi tavsiye edilir. Kemik yapısını güçlendirdiği için kas ağrılarına da çok uygundur. Yani kaslarda ağrı ve kramp gibi durumlarda kayısı suyu tüketilmesi tavsiye edilir. Bu sayede kas ağrıları ve krampları gibi durumlar ortadan kalkmış olur. Özellikle gün boyu spor yapan sporcular için çok önemli bir besin kaynağıdır.

  • Kayısı vücuttaki demir eksikliğini giderir.

Çoğu insan için ortak sorunlardan biri anemidir. Yani vücuttaki demir eksikliği anemi gibi sorunlara neden olur. Bu gibi durumlarda kuru kayısı ve kuru üzüm birlikte yenmelidir. Özellikle bebek ve çocuklarda kan değerleri düşükse kuru kayısı kaynatılarak bebek mamasına ilave edilmelidir.

  • Kayısı her türlü mide hastalığına karşı korur.

Ülser başta olmak üzere mide ekşimesi, mide ağrıları, mide krampları gibi tüm mide sorunlarının giderilmesine yardımcı olur. Özellikle mide hazımsızlık çeken kişilerin çok fazla kayısı tüketmesi gerekir. Bu sayede mide dinlenir ve hazımsızlık sorunları giderilir.

You May Also Like:  Exoderil Krem Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır?
  • Kayısı, beyin fonksiyonlarının daha iyi çalışmasını sağlar.

Beyin en önemli organlarımızdan biridir. Beyin hastalıklarını ortadan kaldıran besin kaynaklarından biri de kayısıdır. Bu nedenle sık tüketilmesi gerekir. Özellikle beyin kanaması gibi durumları engellediği için uzmanlar tarafından sıklıkla kullanılması tavsiye edilmektedir. Bunun dışında unutkanlık, uyum sağlayamama gibi sorunları da ortadan kaldırır. Bu nedenle hem okul çağındaki çocukların hem de yaşlıların her türlü kayısıları bolca tüketmeleri önerilir.

  • Kayısı, kansere karşı iyi bir doğal üründür.

Bol miktarda C vitamini içeren kayısı ile vücudunuzdaki her tür kanserle rahatlıkla mücadele edebilirsiniz. Kanser hücrelerinin başka alanlara yayılmasını engelleyerek hasarlı hücrelerin eski sağlıklarına kavuşmasına yardımcı olur. Bu nedenle mide kanseri, kolon kanseri, cilt kanseri gibi tümör türleriyle mücadele eden kişilerin tedavilerine ek olarak kayısı da tüketmeleri gerekmektedir.

  • Kayısı, içerdiği likopen sayesinde kalp sağlığını korur.

Kalp hastalarının tüketmesi gereken yiyeceklerden biri de kayısıdır. Kalp hastalığı olanların her mevsim kayısıdan yararlanmaları önerilir. Yaz aylarında taze kayısı içebileceğiniz gibi diğer mevsimlerde kuru kayısı da yiyebilirsiniz. Sabah kahvaltıda da kayısı reçeli tüketilmesi tavsiye edilir.

  • Kayısı, göz sağlığını korurken göz hastalıklarının tedavisini kolaylaştırır.

Göz hastalıklarını doğal olarak tedavi etmek için A vitamini gereklidir. Portakal renginde bol miktarda bulunan A vitamini gibi kayısıda da bol miktarda A vitamini bulunur. Görme kaybı, görme azlığı ve hatta katarakt gibi hastalıklar karşısında kayısı tüketilmesine dikkat edilmelidir. Göz sağlığınız için adeta bir şifa rezervi olan kayısı, göz yorgunluğunun da üstesinden gelecektir.

  • Kayısı verem ve astımı rahatlatır.

Astım hastalarının yükselişte olduğu bu dönemde kayısının bu iyileştirici yönünden yararlanmak gerekir. Akciğerleri temizleyen kayısı, tüberküloz semptomlarını da hafifletir. Özellikle sigara gibi tütün ürünlerini kullananların hem solunum rahatsızlıklarını azaltmak hem de akciğerlerini temizlemek için çok fazla kayısı suyu tüketmeleri gerekmektedir.

  • Kayısının antipiretik özelliği vardır.

Kayısı, ateş gibi vücuda ve iç organlara zarar verecek sorunları önlemek için kullanılmalıdır. Pek çok ateş düşürücü ilaçta kayısı meyvesi hem şifası hem de aroması için kullanılmaktadır.

  • Kayısı, hamile ve emziren anneler için harika bir beslenme alışkanlığı olacaktır.
You May Also Like:  Domatesinin Faydaları Ve Zararları - Faydaları Nelerdir

Kayısı, hamile kadınlarda eksik olan minerallerin yerine konması için iyi bir seçenek olacaktır. Yine kayısı tüketmek sadece hamileler için değil bebeğin beyin ve kemik sağlığı için de uzmanların ilk tavsiyelerinden biridir. Ayrıca kayısı mutlaka anne ve emziren anneler tarafından kullanılmalıdır. Çünkü kayısıdan elde edilen vitamin ve mineraller süt ile birlikte direkt bebeğe aktarılacaktır. Böylelikle bebeklerde sık görülen kabızlık ve gaz problemleri ortadan kalkar.

  • Günlük yorgunluğa iyi gelir.

Kayısı tam bir enerji biriktiricidir. Ayrıca sakinleştirici aroması ve aroması ile günlük stresi vücuttan atmaya yardımcı olur. Öte yandan depresyon gibi ruhsal sorunların giderilmesine yardımcı olur.

Kayısının cilde faydaları

Kayısı, cilt için gerekli olan en önemli vitaminleri içerir. Bu sebeple kayısıları hem cilt maskesi olarak kullanabilir hem de cildinizi içeriden beslemek için tüketebilirsiniz. Kayısının cilde faydaları Evet;

  • Mat görünümlü, güneşten yıpranmış cildin daha dinamik bir yapıya sahip olmasına yardımcı olur.
  • Kayısı, içerdiği E vitamini sayesinde cilde gerekli besin değerini sağlar. Ve erken cilt yaşlanmasını önler, böylece her zaman daha genç görünen bir cilde sahip olabilirsiniz.
  • Cilt lekelerini gidermeye yardımcı olur.
  • Kayısı maskesi ile cildinizde botoks etkisi yaratabilirsiniz.

Kayısının zararları nelerdir?

Kayısı tam anlamıyla bir şifa kaynağıdır. Ancak çok fazla tüketildiğinde bağırsakların işleyişini değiştirebilir. Başka bir deyişle ishal gibi durumlara yol açabilir. Ayrıca kayısının bazı vücutlarda alerjik etkileri vardır. Bu nedenle hassas bir vücuda sahip kişilerin kayısıları daha dikkatli tüketmeleri gerekmektedir.

Kayısı nasıl tüketilir?

Kayısılar taze, kurutulmuş ve reçel olarak yenir. Soğuk kış günlerinde uyuşukluğu azaltmak için kayısı çayı olarak da tüketilmeye uygundur. Cilt için birkaç kayısı maskesi vardır. Bu nedenle en uygun kayısı maskesi ile cildinize iyi bakabilirsiniz.

Dikkat: Sitemiz herkese açık bir platform olduğundan, çox fazla kişi paylaşım yapmaktadır. Sitenizden izinsiz paylaşım yapılması durumunda iletişim bölümünden bildirmeniz yeterlidir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hekimoğlu’nun, Rapor İçin Israr Eden Bilinçsiz Hastası – Hekimoğlu 14.Bölüm

Características de hardware de las tabletas distribuidas gratuitamente