in

Fransız Malları Neden Boykot Ediliyor? Dünden Bugüne Yaşananlar


Fransa’da yayınlanan haftalık mizah dergisi Charlie Hebdo da Hz.Muhammed’in aşağılayıcı karikatürleri yayınlandı. Bu olayın ardından 7 Ocak 2015’te Charlie Hebdo’nun Paris ofisi saldırıya uğradı ve 11 kişi öldü. Silahlı kişiler Charlie Hebdo’nun ofisinden ayrıldıktan sonra, binanın dışında bekleyen polis memurlarını da öldürdüler. Saldırıyı gerçekleştiren silahlı kişiler kendilerini El Kaide Arap Yarımadası’na ait olarak tanımladılar. Derginin karikatürü ve saldırı üzerine tartışmalar devam ediyor. Aslında, bir olay bu tartışmayı alevlendirdiyse ve son zamanlarda hem Türkiye hem de Fransa ile diğer Müslüman ülkelerin ipleri gerildi. Fransız ürünleri neden boykot ediliyor?

2005 yılında, Müslümanların peygamberi Fransız mizah dergisi Charlie Hedbo’nun kapağında, Hz.Muhammed’in aşağılayıcı bir karikatürünün yayımlanması bir katliamla sonuçlandı.

fransız ürünleri
Olayın ardından derginin Paris ofisi saldırıya uğradı ve onlarca kişi hayatını kaybetti.

Olaydan bu yana beş yıl geçti. Ancak 2 Eylül 2020’de saldırı vakası ortaya çıkmaya başladı. Duruşmanın başladığı hafta Charlie Hedbo, Hz.Muhammed’e döndü.

fransız ürünleri
Derginin paylaştığı kapağa göre, o haftaki karikatürde Hz. “Aptallar tarafından sevilmek zor.” cümle gerçekleşti. Karikatürde, “Muhammed köktendincilerle ilgilenir.” bir açıklama dahil edildi.

Bu olayın ardından Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un Charlie Hedbo karikatürü için basın özgürlüğünü savunması ve cumhurbaşkanının gazetecilerin editoryal seçimleri hakkında yorum yapamayacağı iddiası konuyu daha da ileri götürdü.

fransız ürünleri

You May Also Like:  Her Evde Bulunması Gereken En Temel Aletler ve Takım Çantası Setleri

Geçen hafta öğrencilerine Hz.Muhammed’in karikatürleriyle ifade özgürlüğünü anlatan öğretmen Samuel Paty’nin kafasının kesilmesi Fransa’da İslamofobiyi daha da alevlendirdi.


Olayın ardından İslam’a, Müslümanlara, İslamofobi ve radikal İslam’a karşı mücadele bir kez daha ülkenin gündemine girdi. Samuel Paty’yi öldüren kişinin Moskova’da doğmuş 18 yaşında bir Çeçen mülteci olduğu ortaya çıktı.

Aslında ülkede Müslümanlara karşı ayrımcılık başladı. Montpellier ve Toulouse şehirlerindeki bazı insanlar, Samuel Paty’yi anma gerekçesiyle Charlie Hebdo’nun binalara tepkisini aldılar. Muhammed karikatürleri de yansıttı


Beziers’in aşırı sağ belediye başkanı Robert Menard da bir poster kampanyası başlattı ve Charlie Hebdo’nun kapağını bu karikatürlerden biriyle şehrin çeşitli yerlerine koydu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise tüm bu olaylardan sonra. Muhammed hakkında olanlar da dahil olmak üzere karikatürleri yayınlamayı bırakmayacaklarını söyledi.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Macron’un sözlerinin ardından geçtiğimiz Cumartesi günü yaptığı açıklamada; “Macron isimli bu kişinin Müslümanlarla ne ilgisi var? Macron’un zihinsel nokta tedavisine ihtiyacı var. İnanç özgürlüğünü anlamayan ve kendi ülkesinde yaşayan milyonlarca farklı inançtan insana bu şekilde davranan bir devlet başkanına başka ne söylenebilir? İlk olarak, zihinsel bir noktada kontrol edin. ”

Aslında Fransa’nın İslam’a saygı göstermemesi Müslüman ülkelerde tepkilere yol açtı.

Birçok Arap ülkesi tarafından boykot edilen Fransız ürünleri


Ürdün, Kuveyt ve Katar’daki bazı süpermarketlerde Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Hz.Muhammed’in çizgi filmlerini sergileme hakkını savunmasının ardından Fransız saç bakımı ve güzellik ürünleri raflardan kaldırıldı. Kuveyt’te, Tüketici İşbirliği Dernekleri Birliği, Fransız ürünlerinin boykot edilmesi çağrısında bulundu. Dernek, bu kararı “Hz.Muhammed’e hakaretleri tekrar ettiği için” verdiğini açıkladı.

You May Also Like:  Dünyanın En Büyük Hayvanı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Suudi Arabistan’daki Fransız süpermarket zinciri Carrefour’un boykotu ile ilgili bir hashtag, Pazar günü sosyal medyada en popüler ikinci hashtag oldu.

Mısır’daki bazı politikacılar da Fransız ürünlerine karşı bir boykot kampanyası başlattı.

Libya, Suriye ve Gazze Şeridi’nde de benzer protestolar yaşanıyor.

Fransa da, Arap ülkelerinden ürünlerini boykot etme kampanyalarından kaçınmalarını istedi.

Türkiye bugün de boykot çağrısında bulundu


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde Mevlid-i Nebi Haftası’nın açılış programında açıklama yaptı. Erdoğan, “Tıpkı Fransa’da Türk markalı ürünleri alma girişimi olduğu gibi, milletimden Fransız ürünleri almamasını istiyorum” dedi.

Erdoğan, “Fransa’da Müslümanlara yönelik bir zulüm varsa, buradan dünya liderlerine birlikte sahip çıkalım diye sesleniyorum. “İslam ve Müslüman karşıtı düşmanlığın Avrupa ülkelerinde veba gibi toplumlara yayıldığını görüyoruz. Müslüman işyerleri, evler ve okullar neredeyse her gün faşist grupların saldırısına uğruyor.”

Kaynak: 1 2 3

Dikkat: Sitemiz herkese açık bir platform olduğundan, çox fazla kişi paylaşım yapmaktadır. Sitenizden izinsiz paylaşım yapılması durumunda iletişim bölümünden bildirmeniz yeterlidir.

Kaynak: listelist

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Redesigned Current Conductors Boost Lithium-Ion Battery Efficiency and Safety

menajerimi ara // multi Menajerimi Ara Resimleri