in

Marulun Faydaları Kaç Kalori – Faydaları Nelerdir


Marulun faydaları kaç kalori Marul, yaz kış sofralarımızı süsleyen salatalardaki ana malzemelerden biridir. Herkesin hoş tadı ile sevdiği bu eşsiz yemek, pek çok faydayı da beraberinde getiriyor. Bu nedenle düzenli olarak tüketilmelidir. İçerdiği antioksidanlar sayesinde tüm diyet listelerinin başında yer almayı başarmıştır. Salatalar, sandviçler ve detoks sularında kullanılan marul, cilt yenileme ve kanseri önleme gibi birçok faydaya sahiptir. Bu nedenle her yaştan insanın bol miktarda marul yemesi tavsiye edilir. Özellikle diyet yapanlar ve kronik hastalığı olan kişiler mutlaka her gün marul tüketmelidir.

Marul nedir?

Marulun Latince adı lactuca sativa’dır. Papatya ailesinin bir üyesi olan marul, yıllık bir sebzedir. Bazı türler altı aylıktır ve çok çeşitli türlere sahiptir. İri, sulu yaprakları olan bu bitki, sütlü yapısı ile de tanınır. Özellikle ılıman bir iklimi seven marul, seracılıkta en çok yetiştirilen sebzelerden biridir. Ülkemizin tüm bölgelerinde ilkbahar yetiştiriciliğine uygundur. Ancak kış mevsiminde don nedeniyle sadece seralı bölgelerde yetiştirilir. Adken’de z kıyıları yazın ve kışın ekilir. Kadınlarda daha sık görülen bazı hormonal problemler için de tüketilmelidir.

Marulun besin değeri nedir?

A ve C vitaminleri açısından son derece zengin olan marulun başka birçok faydası vardır. Ayrıca topraktaki tüm vitamin ve mineralleri yapraklarına yapıştırır. Yani yapraklardaki vitamin ve mineraller de toprakta bulunan minerallerden oluşmaktadır. Maruldaki besin maddesi Değer;

  • A vitamini
  • C vitamini,
  • K vitamini,
  • Potasyum,
  • Folat
  • Demir,
  • Maganez,

Bu tür besinler içerir. Bu nedenle insanlara genellikle marul ve diğer yapraklı yeşillikleri tüketmeleri tavsiye edilir. diğer yandan Marul kaç kaloriye sahiptir Gibi soruların cevabı; 100 gram marul 14.8 kcal kaloridir.

Marulun faydaları nelerdir?

Marul, en çok tüketilen yeşil yapraklı sebzelerden biridir. Ülkemizde ağırlıklı olarak salatalarda ve yoğurtla birlikte tüketilen marul, diğer Asya ülkelerinde haşlanarak veya pişirilerek tüketilmektedir. Ayrıca sadece marul yapraklarında değil, kök ve sapında da pek çok vitamin ve mineral bulunmaktadır. Bu nedenle kökünden yararlanmak gerekmektedir. Marul birçok hastalığın vücuttan atılmasına yardımcı olurken, bir takım kıl ve cilt problemlerinin üstesinden gelmektedir. Bu nedenle hem cilt sağlığı hem de vücut ve saç sağlığı için bol miktarda marul tüketilmelidir. Öte yandan marulun serinletici bir etkisi de vardır. Yani yaz aylarında yemekle birlikte tüketilmelidir. İstek marulun faydaları;

  • Marul, içerdiği antioksidanlar sayesinde vücutta biriken toksinleri yok eder.
You May Also Like:  Bezelyenin Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Bilindiği gibi toksinlerin birikimi her zaman böbreklerde, karaciğerde ve bağırsaklarda yaşanmaktadır. Önemli olan, bu toksinlerin yılda birkaç kez tamamen atılmasıdır. Marul ve maydanozla diyet yaparak vücudunuzda biriken toksinleri, toksik maddeleri ve ağır metalleri ortadan kaldırabilirsiniz. Yine ilaçları sık kullanıyorsanız, marul ile rahatlama ve ilaç yan etkilerini ortadan kaldırabilirsiniz.

  • Marul demir içerdiği için kansızlık sorununa iyi gelir.

İçerdiği vitamin demir sayesinde demir eksikliğini giderir. Vücuttaki kansızlığa iyi gelir ve vücudun daha aktif çalışmasına katkıda bulunur. Bu nedenle bol marul tüketilmelidir. Özellikle hamilelik döneminde yeşil yapraklı sebzeler tüketilmeli ve marul tüketimi asla ihmal edilmemelidir.

  • Marul, enfeksiyonlara ve vücut iltihaplarına karşı etkilidir.

Marul, vücudun iltihaplanmasını ve enfeksiyonlarını tedavi eder. Marul bilindiği gibi süt içermektedir. Lateks sayesinde antimikrobiyal özelliklere sahiptir ve vücutta iltihaplanmanın önlenmesine destek olur. Yeni doğum yapmış, yakın zamanda ameliyat olmuş veya vücutları enfeksiyonlara yatkın kişiler günde bol miktarda marul yemelidir. Bu sayede vücutta ve kan damarlarında iltihaplanma gibi durumlar olmayacaktır.

Marul, sadece iltihaplanmayı önlemekle kalmaz, aynı zamanda vücuttaki enfeksiyonların ve mikropların ortadan kaldırılmasına da katkıda bulunur. Yani idrar yolu enfeksiyonlarında ve karşılaşabileceğiniz diğer enfeksiyonlarda bol miktarda marul ve limon tüketmeniz önerilir.

  • Marul, kilo vermede oldukça etkilidir.

Kilo vermek isteyenler için en ideal yiyeceklerden biri de maruldur. Marul diyet listelerine eklenmeli ve sürekli tüketilmelidir. Çünkü sindirimi hızlandırırken yağ yakımını da kolaylaştırır. Ayrıca marul, kalorisi düşük ve bol olduğu için diyetlere dahil edilmelidir.

  • Marul, kalp sağlığını korur.

Marul, içerdiği antioksidanlar sayesinde kalp sağlığını korur. Kalp krizi riskini en aza indirir ve kalp damarlarında plak oluşumunu engeller. Böylece ani felç, felç ve kalp krizi riskini en aza indirir.

Marul sadece kalp rahatsızlıkları için değil aynı zamanda kolesterol gibi sorunları da önler. Daha temiz kan akışı sağlayarak damarda kan pıhtılaşmasını önler. Bu sayede daha enerjik ve dinç bir vücut yapısına sahip olabilirsiniz. Özellikle ailevi kalp damar hastalıklarını önlemek için düzenli olarak marul tüketilmesi gerekmektedir.

  • Marul, kemik hücrelerinin gelişimini destekleyerek daha sağlıklı kemikler sağlar.

Marul, içerdiği k vitamini sayesinde kemik gelişimine yardımcı olur. Kemik hücrelerinin canlanmasına ve daha aktif çalışmasına yardımcı olur. Özellikle çocukluk döneminde çok marul tüketilmelidir. Bu sayede daha güçlü ve sağlıklı bir kemik yapısına kavuşabilirsiniz. Ayrıca 50 yaşından sonra yavaş yavaş kemik kaybı başlar. Tüm bu sorunlar için marulun eşsiz gücünden yararlanmak gerekiyor. Kadınlar menopoza girdiğinde erkekler 55-60 yaşlarına geldiklerinde düzenli olarak marul tüketmelidir. Bu yaşta marul tüketmek hem kemik sağlığı hem de kalp damar sağlığı için gereklidir.

You May Also Like:  Anestol Pomad Nedir? Ne İşe Yarar? Faydaları Nelerdir?

Bir vitamin ve mineral kaynağı olan marul, çeşitli kanser türlerinde de etkilidir. Pek çok antioksidan içerdiği için kanser hücrelerinin atılımına katkı sağlar. Ayrıca beta-karoten kaynağı olarak kanser hücrelerinin vücuda yapışmasını ve çoğalmasını engeller. Bu sayede yeni oluşmuş veya kansere yakalanma riski bulunan kişilere bol miktarda tüketilmesi önerilir.

A vitamini kaynağı olan marul, ağızda oluşabilecek kanserleri önler. Kan kanseri gibi durumlarda kanser hücrelerini ikiye böler. Aynı zamanda meme kanseri gibi riskleri de azaltır.

  • Marul, beyindeki sinir hücrelerinin zarar görmesini önler ve beyin fonksiyonlarının daha sağlıklı çalışmasına katkıda bulunur.

Marul, K vitamini açısından zengindir, bu nedenle vücutta oluşabilecek pek çok sorunun üstesinden gelir. Bu beyindeki sinir hücrelerini içerir. Yani beyindeki sinir hücrelerinin zarar görmesini engeller ve unutmaya iyi gelir. Alzheimer hastalığının sonraki yıllarda ortaya çıkabilecek etkilerini en aza indirir. Marul düzenli olarak yenildiğinde beynin daha hızlı ve pratik düşünmesini sağlar.

  • Zihni açmak için marul yenmelidir.

Ammega3 ve omega6 gibi yağ asitleri sayesinde marul beynin daha iyi çalışmasına yardımcı olur. Özellikle küçük çocuklar ve okul çağındaki çocuklar için tüketilmesi gereken gıdalardan biri de marul. Zihinsel açlığıyla bilinen marul, olası beyin hastalıklarını önler.

  • Marul, uyumak için tüketilmesi gereken bir bitkidir.

Günlük yorgunluk, stres ve diğer birçok faktör gece rahat uyumanıza engel olabilir. Tüm bu durumlarda rahat bir uyku için marulu sıvılaştırıp suyunu tüketebilirsiniz. Bu sayede daha rahat bir uyku düzenine sahip olursunuz. Özellikle geceleri sık sık uyanan ve huysuzlaşan çocuklar için marul suyu içmek iyi bir fikirdir. Çocuklar ayrıca daha rahat ve huzurlu bir uyku düzenine sahiptir.

  • Marulun cilde faydaları nelerdir?

Kanserden beyin sağlığına kadar her alanda etkili olan marul, cilt sağlığı için kullanılacak sebzelerden biridir. Marulun cilt faydaları Oldukça fazla olduğu için çeşitli cilt problemlerinde marul kullanılması tavsiye edilir.

  • Marul cilt alerjilerine iyi gelir.

Marul, çeşitli alerjik reaksiyonlara, ciltte kızarıklık ve tahrişe iyi gelir. Yine cilt mantarı, sedef hastalığı ve egzama gibi sorunlar için maruldan yararlanmanız gerekir. Her türlü cilt hastalığında kullanılması tavsiye edilir. Bunu yapmak için tek yapmanız gereken, sorun yaşadığınız bölgelere marul suyunu sürmektir. Tahriş, kızarıklık ve kaşınmanın anında yok olduğuna şahit olabilirsiniz.

  • Marul cilde gençlik verir.
You May Also Like:  Fucidin Krem, Merhem Nedir? Ne İşe Yarar? Yan Etkileri ve Kullananlar

Marul, içerdiği yüksek A vitamini içeriği sayesinde cildi içeriden besler. Yaşlanma sorunlarını ortadan kaldırın ve cildin daha ışıltılı bir şekilde parlamasını sağlayın. Yine bol sulu yaprakları sayesinde cildin ihtiyaç duyduğu nemlendirici desteği sağlar ve özellikle kış günlerinde cildin kurumasını engeller.

  • Marul cilt lekelerini giderir.

Marul, güneş ışınlarının yaydığı zararlı ultraviyole ışınlarını engeller ve ciltte oluşabilecek kusurları engeller. Sadece güneş ışınlarını değil, hamileliği ve diğer yaşlanma belirtilerini de önler. Cilde kolajen etkisi vererek cildin daha sağlıklı bir yapıya ulaşmasına katkı sağlar. Göz çevresindeki kırışıklıkları giderin.

  • Marul, siyah nokta ve sivilceleri tedavi etmek için kullanılır.

Marul, antibakteriyel işlevi sayesinde ciltteki iltihaplı sivilceleri, siyah noktaları ve sivilceleri temizler. Havadan gelebilecek kozmetik ürünlerin ve mikropların neden olduğu zararları önler. Ayrıca cildi derinlemesine temizler. Bu nedenle geniş gözenekli ve yağlı cilt yapılarında maruldan yararlanmak gerekir.

  • Marul, saç dökülmesini önler ve saçların daha hızlı uzamasına katkıda bulunur.

Marul suyu ile yapılan saç bakımları saçı daha gür, parlak ve canlı kılar. Ayrıca saçlı deride oluşabilecek herhangi bir sorun için marul suyu kullanılması tavsiye edilir. Çıkmayan ve aşırı yıpranmış saçlar için marul suyu kullanılması tavsiye edilir.

Marulun zararları nelerdir?

Marul hasarı aslında, neredeyse yok denecek kadar azdır. Bununla birlikte, bazı yabani marul türleri kırmızı, kaşıntılı cilde neden olabilir. Yine yabani marul hassas vücutlarda çeşitli alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Fazla tüketildiğinde nefes darlığı gibi sorunları beraberinde getirir.

Marul nasıl yenir?

Ülkemizde marul tüketimi salatalarda veya tek başına yapılmaktadır. Ancak bazı ülkelerde kaynatılabilir. Yine cilt sorunları için marul hazırlanmalı ve yenmelidir. Marul, hem uygun fiyatıyla hem de ülkemizde bol yetiştiriciliği nedeniyle herkesin ulaşabileceği bir sebze türüdür. Bu nedenle ihmal edilmeden sık tüketilmelidir.

Dikkat: Sitemiz herkese açık bir platform olduğundan, çox fazla kişi paylaşım yapmaktadır. Sitenizden izinsiz paylaşım yapılması durumunda iletişim bölümünden bildirmeniz yeterlidir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Benefits And Harm Of Beets – What Are The Benefits

Problema de batería descubierto en iPhone 12 Pro