in

Reddedilen erkek teselliyi neden alkolde arar?

Terk edilen erkekler neden içkiye yönelir. Bunda, sevdiği kadını kaybetmenin verdiği üzüntünün rolü var mıdır? Yapılan son araştırma, birçok kişinin düşündüğünün tersine erkeğin alkole yönelmesinin, ruhsal çöküntüden kaynaklanmadığını gösteriyor.

Kalifornia Üniversitesi’nden bir çalışma grubunun Science dergisinde yayımladığı makalede terk edilen erkeğin içkiye yönelmesinin arkasında yatan sebebin seks olduğu belirtiliyor.
Meyve sinekleri (Drosophila melanogaster) ile yapılan araştırmanın sonuçları gerçekten çok ilginç. Araştırmada seks isteği reddedilen erkek meyve sineklerinin normal yiyecekler yerine alkol içerikli yiyecekleri tercih ettiği tespit edildi.
Bunun nedenini araştıran ekip seks ve alkolün beyindeki ödüllendirme merkezinde bulunan “Nöropeptid F“ maddesinin miktarının artırdığını buldular.

Metot

Erkek ve dişi meyve sineklerine önce seks yaptırılıyor ve seks sonrası erkek meyve sineklerinin beynindeki “Nöropeptid F“ miktarı ölçülüyor ve “Nöropeptid F“ miktarının arttığı bulunuyor.

Daha sonra sekse doyan dişi sinek henüz seks yapmamış başka bir erkek sinekle yan yana getiriliyor. Doğal olarak ikinci erkek sineğin seks isteği dişi sinek tarafından ret ediliyor. Reddedilen erkek sineğin beynindeki “Nöropeptid F” miktarının çok düşük olduğu bulunuyor.

Daha sonar reddedilen erkek sineklere iki tür yiyecek sunuluyor, sekse aç olan erkek sineğin normal yiyecek yerine alkollü yiyecekleri tercih ettiği gözleniyor. Araştırmanın son aşamasında alkollü yiyecekleri tüketen erkek sineklerin beyninde “Nöropeptid F” miktarının seks yapan sineklerle aynı seviyeye geldiği görülüyor.

You May Also Like:  Sağlıklı ve patolojik KESİNLİK. Psikoloğun tavsiyeleri

Sonuç

Araştırmayı yapan ekip bu sonuçların insanlara da uyabileceği konuşunda hem fikirler. Çünkü insanların beyninde de “Nöropeptid F” molekülüne çok benzeyen “Nöropeptid Y” molekülü bulunmakta ve bu molekülün miktarı, seksten ve alkol içildikten sonra artıyor.
“Nöropeptid F” mekanizmasının anlaşılmasından sonra alkol bağımlılığı ile mücadelede yeni tedavi yöntemleri gündeme gelecek gibi görülüyor.

Mehmet Saltuerk

Kaynak :Sexual Deprivation Increases Ethanol Intake in Drosophila, Science 16 March 2012: Vol. 335 no. 6074 pp. 1351-1355DOI: 10.1126/science.1215932

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Genler, Spordaki Kariyerimizi Belirliyor

Pastacıların yaptığı aslında kimyadır