in

Çalışma huzursuz bağırsak sendromunun arkasındaki mekanizmayı …


Çalışma, huzursuz bağırsak sendromunun arkasındaki mekanizmayı ortaya çıkardı

İrritabl bağırsak sendromu (IBS) olarak bilinen huzursuz bağırsak sendromu, kalın bağırsağı etkileyen yaygın bir hastalıktır. Midede ağrı, rüzgar, ishal ve kabızlığa neden olur.

Dünya nüfusunun %20 kadarı irritabl bağırsak sendromundan (IBS) muzdariptir. İrritabl bağırsak sendromunun nedeni tam olarak anlaşılmamıştır. Teşhis genellikle semptomlara göre yapılır.

Şimdi, KU Leuven’deki bilim adamları, irritabl bağırsak sendromuna neden olan biyolojik mekanizmayı belirlediler. Bilim adamları, araştırmalarında bazı insanların belirli yiyecekleri yerken neden karın ağrısı yaşadıklarını açıklıyor. 

Araştırmanın baş yazarı Profesör Man Boeckxstaens, “Bu yeni içgörülerle, gerçek bir hastalıkla uğraştığımıza dair daha fazla kanıt sağlıyoruz” dedi  .

Bilim adamları, belirli yiyecekleri histamin salgılayan hücrelerin (mast hücreleri olarak adlandırılır) ve ardından gelen ağrı ve rahatsızlığın aktivasyonu ile birleştiren bir mekanizma ortaya çıkardılar. Önceki bir çalışmada bilim adamları, bağışıklık sisteminin önemli bir bileşeni olan histamini bloke etmenin IBS hastalarını iyileştirdiğini gösterdiler.

Bağışıklık sistemi sağlıklı bir bağırsakta yiyeceklere tepki vermez. Bu nedenle, ilk başta, bu hoşgörünün bozulmasına neyin yol açabileceğini keşfetmek önemliydi.

IBS’li kişiler sıklıkla semptomlarının gıda zehirlenmesi gibi bir gastrointestinal enfeksiyondan sonra başladığını bildirdiklerinden, bilim adamları bir enfeksiyon fikriyle başladılar. Aksine, bağırsakta bulunan belirli bir yiyecek, bağışıklık sistemini o yiyeceğe duyarlı hale getirebilir.

Çalışma için, bilim adamları fareleri mide böceği ile enfekte etti ve aynı zamanda onlara, deneylerde yaygın olarak bir mannequin, gıda antijeni olarak kullanılan yumurta beyazında bulunan bir protein olan ovalbumin ile beslendi.

You May Also Like:  SAD Sendromu nedir?

Enfeksiyon temizlendiğinde, farelere bağışıklık sistemlerinin buna duyarlı hale gelip gelmediğini görmek için tekrar ovalbumin verildi. Sonuçlar olumluydu: ovalbumin kendi başına mast hücre aktivasyonunu, histamin salınımını ve artan karın ağrısı ile sindirim intoleransını tetikledi. Böcek ile enfekte olmayan ve ovalbumin alan farelerde durum böyle değildi.

Bilim adamları daha sonra, ovalbüminin yutulmasını mast hücrelerinin aktivasyonuna bağlayan bağışıklık tepkisindeki bir dizi olayı seçti. Belirgin bir şekilde, bu bağışıklık tepkisi yalnızca yıkıcı bakteriler tarafından enfekte olmuş bağırsak kısmında meydana geldi. Bir gıda alerjisinin daha genel semptomlarını üretmedi.

Profesör Boeckxstaens,  “Bu, gıda ile ilgili bir dizi bağışıklık hastalığına işaret ediyor. Spektrumun bir ucunda, bir gıda antijenine karşı bağışıklık tepkisi, IBS’de olduğu gibi çok yereldir. Yelpazenin diğer ucunda, nefes alma, kan basıncı vb. üzerinde etkisi olan, şiddetli mast hücresi aktivasyonunun genel bir durumunu içeren bir gıda alerjisi var. “

Bilim adamları daha sonra IBS’li kişilerin aynı şekilde tepki verip vermediğini kontrol ettiler. IBS (glüten, buğday, soya ve inek sütü) ile ilişkili gıda antijenleri, 12 IBS hastasının bağırsak duvarına enjekte edildiğinde, farelerde görülene benzer lokalize bağışıklık reaksiyonları ürettiler. Sağlıklı gönüllülerde yanıt görülmedi.

Çalışma birçok kişi üzerinde yürütülmüş olmasına rağmen, bilim adamları çalışmanın daha fazla onaylanması gerektiğini düşünüyor. Yine de, IBS hastalarının anti-histaminiklerle tedavisi sırasında iyileşme gösteren önceki klinik deneyle birlikte düşünüldüğünde önemli görünmektedir.

You May Also Like:  KANSER GITIGOTU KÖKÜNE KARŞI KORUMA. Her gün 1 çay kaşığı!

Profesör Boeckxstaens, “Bu, çözdüğümüz mekanizmanın klinik önemi olduğunun bir başka kanıtıdır.” dedi 

Derleyen: Feyza ÇETİNKOL

Kaynak: techexplorist

/Çalışma, huzursuz bağırsak sendromunun arkasındaki mekanizmayı ortaya çıkardı/

Dikkat: Sitemiz herkese açık bir platform olduğundan, çox fazla kişi paylaşım yapmaktadır. Sitenizden izinsiz paylaşım yapılması durumunda iletişim bölümünden bildirmeniz yeterlidir.


Kaynak: https://www.bizsiziz.com/calisma-huzursuz-bagirsak-sendromunun-arkasindaki-mekanizmayi-ortaya-cikardi/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

NASA asteroid açıklaması ile gündemde

Van Gölü Fotoğrafı, NASA’nın Fotoğraf Yarışmasında Yarı Finalde.