in

Hint Yağının Faydaları Nelerdir? –


Hint yağı bitkisinin Hindistan’a özgü Euphorbia ailesinden olduğu bilinmektedir. Dolayısıyla bilinçli üretimin en yoğun olduğu ülkelerden biri Hindistan. Bu tür bitkiler genellikle Akdeniz iklimi olan yerlerde doğal olarak büyür. Tohumlarında toksin risin bulunan bu bitkinin tohumlarından elde edilen yağ, hafif kokulu, renksiz ila açık sarı bir yağdır. Alkolde kolaylıkla çözünebilen bir yağdır. Birçok rahatsızlığa da fayda sağladığı bilinmektedir. Mucizeleri keşfedilmeden önce süs bitkisi olarak yetiştirildi.

Pembe çiçekli, koyu kırmızı ve dikenli trace yağı bitkisi, tohumları ve meyveleriyle bir bukete benziyor. Meyveleri kene şeklindedir ve dikenli ve serttir. Genellikle peyzaj sanatının bir parçası olarak bahçelerde kullanılır. Bu bitki, özellikle Akdeniz ve Ege bölgelerinde kendiliğinden büyüyebilir.

Sindirimi zor olan trace yağı yemeklik yağ olarak kullanılmamalıdır. Tıpta yaygın olarak kullanılmaktadır. Yağ formülü çok miktarda rezinolik asit içerir ve bu yağın ince bağırsakta müshil etkisi vardır. Güçlü bir müshil etkisi için 15-30 gramlık bir miktar bile yeterlidir. Isıtılması zor olduğu için motor yağı olarak da kullanılır.

Sanayide yanması ve beyaz alevi nedeniyle sabun, boya, deri, mürekkep ve kandillerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Ayrıca bebekler için pişik kremlerinde katkı maddesi olarak kullanılmaktadır. Hint yağı, yanlışlıkla yutulsa bile çocuklar ve yetişkinler için zehirlidir. Bu gibi durumlarda ilk belirtiler genellikle ağrılı kusma ve ishaldir ve görüldüğünde bir doktora danışılmalıdır.

Halk arasında kene otu bitkisi olarak da bilinir ve bundan yararlanmak için en az 10 metreye kadar büyümesi gerekir. 13-14 metre yüksekliğe ulaşabilen bu bitkilerin tohumları toplanarak trace yağı elde edilir. Yetiştirilmesi hassasiyet ve tecrübe gerektiren bitkilerden biridir, bu nedenle mevsim biter ve çiçeklenme olursa yağ elde etmek için çok geçtir. Oldukça önemli bir besin değerine sahip olan bu bitki yağı ile oldukça popülerdir ve kozmetik sektörü başta olmak üzere birçok sektör tarafından kullanılmaktadır.

Hint yağının vücut için faydaları

1- Kabızlığı gidermeye yardımcı olur

Hint yağı, bağırsak uyarıcı bir güce sahip olduğundan, genellikle geçici kabızlık sorunlarını tedavi etmek için kullanılır. Düzenli zamanda tüketildiğinde bile içinde bulunan oleik asit nedeniyle bağırsakta emildikten sonra kuvvetli bir müshil etkisi olan bu yağ, kabızlığa faydalı olmasına rağmen uzun vadede kullanılmamalıdır.

2. Doğal bir vücut nemi kaynağı

Nemlendirici, cildin en dış katmanındaki su kaybını önler ve cildin nemini korur. Bu nedenle çoğu kozmetikte trace yağı kullanılmaktadır. Hem pigmentli hem de parfümlü, cildi tahriş eden ürünler yerine kullanılabilen, düzenli ve ekonomik bir nemlendiricidir.

3. Yaraların hızla iyileşmesine izin verilir

Hücre bölünmesini artırma avantajına sahiptir. Böylece yara iyileşme hızını arttırır ve bu dönemde yarayı nemli tutar. Ayrıca doku büyümesini sağlayarak dış etkenlerin yara ile temasını keser. Dolayısıyla enfeksiyon riskini de azaltır.

İlgili Haber:  Kabak Çekirdeği Yağının Faydaları Nelerdir?

4. Enflamasyonu önler

İçerdiği yağ asitleri sayesinde iltihabı yok etme ve iltihabı azaltırken ağrıyı hafifletme özelliğine sahiptir. Özellikle romatoid ve sedef hastalığı gibi iltihaplı hastalıklarda etkilidir.

5. Vücuttaki mantarları yok eder

Antifungal özellikleri sayesinde vücudun hemen hemen her yerinde oluşan mantar enfeksiyonlarına karşı savaşarak bu bölgelerin sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Aynı zamanda tekrar olmasını da engeller.

6. Güneşin zarar görmesini engeller

Güneş kremi içeren trace yağı, serbest radikallerin UV ışınlarından cilt üzerindeki etkisini azaltmaya yardımcı olur. Ancak güneş kremi yerine geçmez.

7- Vücudun erken yaşlanmasını önler

İçeriğindeki bazı bileşenlerin yaşlanmayı geciktirici özellikleri sayesinde cilde uygulandığında yaşlanmanın etkilerini azaltmaya yardımcı olur. Sadece yüzde değil tüm vücutta sarkmalara karşı etkilidir.

8- Kan dolaşımını artırır

Düzenli olarak vücutta oluşan çatlaklar ve selülitler üzerinde masaj yoluyla kullanıldığında selülit ve çatlakların görünümünü azaltır. Kan dolaşımını hızlandırmaya yardımcı olduğu için varis ve kılcal damar çatlakları gibi hastalıklarla da savaşır.

9. Vücut ağrısını azaltır

Vücuttaki, eklemlerdeki ve kaslardaki ağrıya rağmen bu iltihap önleyici yağ vücuda masaj yapılarak kullanılabilir. Aromaterapi ürünlerinde sıklıkla kullanılır.

10. Vücuttaki keratin yapılarını güçlendirir.

E Vitamini bakımından yüksek olan bu yağ, keratin formülü ile tırnaklarınızı sertleştirecek ve çabuk çatlamasını engelleyecektir.

11. Karaciğeri korur

Bu yağ bol miktarda antioksidan içerir ve karaciğeri korur. Karaciğer üzerinde de temizleyici bir etkiye sahiptir.

12. Topuk çatlaklarına iyi gelir

Harika bir topuk bakım ürünü, vücudun en kuruyan ve çatlamış kısmı. Düzenli kullanıldığında kısa sürede mükemmel pürüzsüzlük sağlar.


Hint yağının cilt için faydaları

1. Doğal bir nemlendiricidir

Cildin dış tabakasında su kaybını önlediği ve ciltte nemi hapsettiği için çoğu kozmetikte kullanılmaktadır. Ayrıca cilde bol miktarda parlaklık ve ışıltı getirirken pürüzsüz bir görünüm sağlar.

2. Cilt tahrişlerinin iyileşmesini hızlandırır

Hint yağı, hücre bölünmesini artırma yeteneğine sahiptir ve aynı zamanda cilt tabakasının altına nüfuz etme kabiliyetine sahiptir. Yara dokusunun parçalanmasına ve böylece iyileşmesine yardımcı olurken yarayı nemli tutar. Dış etkenlerin yara ile temasını kestiğinden enfeksiyon riskini de azaltır.

3. Enflamasyonu azaltmaya yardımcı olur

İltihabı giderme özelliğine sahip olan trace yağının içerdiği yağ asitleri sayesinde, anti-enflamatuar özellikler vücudun farklı bölgelerindeki iltihaplanmayı azaltırken aynı zamanda ağrıyı da giderir. Beyaz kan hücreleri üzerinde uyarıcı etkisi vardır. Vücudun zararlı serbest radikallerle savaşmasına yardımcı olur. Özellikle iltihaplı hastalıklarda etkilidir.

İlgili Haber:  Stafine Krem Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır?

4. Akne ve cilt problemlerini önler

Yağlı ciltte yaygın görülen sivilce problemleriyle mücadele sebumun dengelenmesine yardımcı olur. Genç yetişkinlerde bu genel olarak yaygın sorunları iyileştirir. Antiinflamatuar özellikleri sayesinde özellikle iltihaplı akne ve akneleri tedavi eder. Ayrıca enfeksiyonları ortadan kaldırdığı için sivilceyi azaltma özelliğine de sahiptir. Çeşitli cilt hastalıklarının tedavisinde de kullanılmaktadır.

5- Mantarlarla savaşır

İyileştirici enfeksiyonlar üzerindeki etkisinden dolayı sıklıkla mantar tedavilerinde kullanılmaktadır. Vücuttaki her türlü mantarın tedavisinde çok etkilidir. Anti bakteriyel ve mantar önleyici özelliği sayesinde bakteri ve mantar oluşumunu engeller.

6. Yaşlanmanın etkilerini geciktirir

Bu yağ, yoğun nem özelliği sayesinde yaşlanmanın etkilerini azaltmaya yardımcı olur. Cilde nüfuz ettiğinde elastin ve kollajen üretimini artırdığı için cildi yumuşatmaya ve nemlendirmeye yardımcı olur, ayrıca ince çizgilerin görünümünü geciktirir ve cildi pürüzsüzleştirir.

7- Yara ve kusurları tedavi eder

Hücrelerin hızla yenilenmesini sağlayan bu yağ, bu şekilde oluşan lekelerin ve izlerin giderilmesinde de etkilidir.

8- Güneşin zararlı etkilerini engeller.

Hint yağı güneş kremi içerir. Serbest radikallerin zararlı güneş ışınlarının cilde etkisini azaltmaya yardımcı olurken cildi korur. Ancak güneş kremi yerine geçmez ve tek başına kullanılmamalıdır.

9. Vücuttaki çatlak ve selülit görünümünü azaltır

İçerdiği omega-3 yağ asitleri, kan dolaşımını hızlandırırken cildi derinlemesine nemlendirip sıkılaştırmaya çalışır ve masajla uygulandığında vücuttaki çatlak ve selülit görünümünü azaltır.

10. Vücut ağrılarına iyi gelir

Bu yağ vücutta özellikle eklemlerde ve kaslarda ağrıya karşı etkilidir ve vücutta antiinflamatuar özelliklere sahiptir. Antiinflamatuar özellikleri ile vücuda masaj yapılarak kullanıldığında kas ve eklem ağrılarını azaltır.

11. Tırnakların güçlenmesine yardımcı olur

E vitamini bakımından yüksektir. Bu özelliği sayesinde tırnaklarınızın güzel görünmesini sağlar ve güçlendirerek hızlı bir şekilde kırılmasını engeller.

12. Benleri yok eder

Leke çıkarma özelliğinden dolayı karbonat ile karıştırıldığında benler üzerinde çok etkilidir.

13. Topuğu yumuşatır

Hint yağı, birden fazla cilt katmanına derinlemesine nüfuz etme yeteneğine sahiptir. Bu özelliği sayesinde çok miktarda sertleşmiş dokuyu keloid tip olarak yumuşatabilir. Özellikle topuktaki sert katmanları yumuşatmada etkilidir.


Saç için trace yağının faydaları

1- Saç ve saç derisini nemlendirir ve güçlendirir

Hint yağı, saç derisindeki kan dolaşımını hızlandırdığı, saç tellerini beslediği ve saç kırılmasını önlemeye yardımcı olduğu için kuru ve hasar görmüş saçlar için çok etkilidir. Saçı yumuşatarak, parlak ve canlı görünmesini sağlayarak nemlendirir. Saçtaki nemi hapsederek saçın daha canlı görünmesini sağlar.

2- Kepek oluşumunu engeller

Saç köklerini etkileyerek saç derisindeki pullanma, kuruluk ve kepek oluşumunu engeller. Saç derisini besler ve nemlendirerek daha sağlıklı saçlar sağlar. Saçı beslerken ve yumuşatırken saçtaki nem ve su dengesini korur, saçtaki kepek ve bitleri temizler.

İlgili Haber:  It's Time for Your Skin to Reborn! :

3. Saç yoğunluğuna izin verilir

Bu yağ saç köklerini ve tellerini beslediği için kalın ve dolgun saçlara sahip olmanızı sağlar. Düzenli kullanıldığında saçı güçlendirir ve kırılarak dökülmeyi azaltır. Kuru, hasarlı telleri besler ve saçın kırılmasını önler. Saçı yumuşatarak nemlendirir.

4. Saç büyümesinde etkilidir.

İçeriğindeki E vitamini, omega-6 ve omega-9 yağ asitleri sayesinde saçların daha parlak görünmesine yardımcı olurken, saçları kalınlaştırır, besler, canlandırır ve onarır. Aynı zamanda daha güzel görünmelerini ve daha hızlı büyümelerini sağlar. Özellikle saç köklerine masaj yapılarak kullanıldığında kafadaki kan dolaşımını hızlandırır. Düzenli kullanıldığında saç uzama oranını 3-4 kata kadar artırabilen trace yağı, saç tellerini de kalınlaştırır.

5. Kırılmayı önler

Besleyici içeriği ile saç uçları, saçları güçlendirerek ve onararak çatlak oluşumunu engelleyen bu yağın düzenli kullanımı ile sağlıklı ve bakımlı görünür. Saçı düzeltirken daha sağlıklı bir görünüm kazandırır. Ayrıca kimyasal işlemlerden geçmiş veya güneşin etkisiyle kırılan saçların onarımına yardımcı olur.

6- Saçlara parlaklık ve canlı bir görünüm kazandırır.

İçeriği sayesinde saçı daha parlak gösterir, saçı kalınlaştırır ve daha güzel görünmesine yardımcı olur. Saç uzamasının kalitesini artırır. Düzenli kullanıldığında uzun, iyi temizlenmiş, canlı görünen saçlara sahip olmaya yardımcı olur. Saçta kaybedilen vitaminleri geri kazandırır. Güneşten zarar görmüş saçlar için saç kremi olarak çalışır. İçerdiği yağ asitleri sayesinde saça doğal bir parlaklık verir.

7- Kaş ve kirpiklerin daha güçlü ve uzun olmasını sağlar

Düzenli kullanıldığında kirpik ve kaşların daha dolgun ve uzun görünmesini sağlarken, kalınlaşmasını da sağlar. Düzenli kullanıldığında fark edilir bir fark yaratır.


Hint yağı yan etkileri

Risin içeriği nedeniyle dikkatli kullanılmalıdır. Önce belli bir dozda kullanılmalı, daha sonra aranjmana alışmalısınız. Tek seferde büyük miktarlarda tüketilmemelidir. Ciddi yan etkileri olan bu bitki mide yıkama gerektiren bir bitki olduğu için bu yan etkiler ortaya çıkarsa mutlaka hastaneye kaldırılmalıdır. Özellikle hamile ve emziren kadınlar kullanmamalıdır. Ayrıca astım ve kalp hastaları gibi nefes darlığı olan kişiler gerekmedikçe kullanmamalıdır.

  • Göğüste ağrılı yanma hissi
  • İshal,
  • Kusma
  • Deride görülebilen alerjik reaksiyonlar,
  • Deri döküntüsü, kaşıntı,
  • Dudaklarda ve dilde tahriş ve şişlik.

Dikkat: Sitemiz herkese açık bir platform olduğundan, çox fazla kişi paylaşım yapmaktadır. Sitenizden izinsiz paylaşım yapılması durumunda iletişim bölümünden bildirmeniz yeterlidir.

What do you think?

Bir Cevap Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mide Bulantısı İçin Hangi Doktora Gidilir?

Kemik Ağrısı İçin Hangi Doktora Gidilir?