in

Bilim Kurulu üyesi Prof. Özlü: “Mutasyonlar rastlantısal olarak ortaya çıkar”


Bilim Kurulu üyesi Dr. Tevfik Özlü, yeni tip koronavirüs hakkında sıkça konuşulan mutasyon hakkında değerlendirmeler yaptı (Kovid-19).

“Mutasyonlar amaçlı bir planlı değişiklik değil, rastgele meydana gelir” diyen Özlü, “Hayatta kalmasına yardımcı olacak şekilde mutasyona uğrayan virüsler diğerleri arasından seçilir. Büyük dinozorların yok edildiği dünyamızda, virüsler bu sürekli değişim özellikleriyle hayatta kalmayı ve değişen yaşam koşullarına uyum sağlamayı başardı. ”

Sağlık Bakanlığı Coronavirus Bilim Kurulu Profesörü. Dr. Özlü, Twitter hesabındaki paylaşımında virüslerin hayatta kalma, üreme ve mutasyon formlarından bahsetti.

“Virüs bizi öldürmek için tasarlanmamıştır”

Özlü şu ifadeleri kullandı:

Virüsün amacı bizi öldürmek değil. Çünkü ölürsek taşıdığımız virüsler de ölür. Virüs yaşam döngüsünü sürdürmek, yeni hassas hücreler bulmak ve altyapılarını kullanarak, canlı hücreye girerek ve organellerini kullanarak çoğalmak için gerekli enerji ve ortamı bulur. Virüs hayatta kalmak ve üremek için hücrede yaşamın sürekliliğine ihtiyaç duyar. Bu nedenle, hücreyi ve yaratığı öldürdüğü virüse karşıdır. Giderek daha fazla hücre işgal ederek bizimle yaşamak istiyor. Virüs gittikçe daha fazla hücreyi işgal ettiği için bağışıklık sistemimiz aktive oluyor. Virüsün işgal ettiği hücrelerimize saldırarak virüsü ve enfeksiyonu durdurmaya çalışır. Bu çaba zaman içinde kontrolden çıkıp terminatör fonksiyonuna dönüşerek bize zarar vermeye başlar. Ölüm bu dönemde gerçekleşir. Yani virüsü öldür dediğimizde bağışıklık sistemimiz bizi öldürüyor. Bu aşamada bağışıklık sistemimizi ilaçlarla bastırmaya ve kendimizi bağışıklık sistemimizden korumaya çalışıyoruz.

Bazı enfekte kişilerin semptom göstermemesinin nedenini açıklayan Özlü, bunun bağışıklık sisteminin yanıtlarının farkı ile ilgili olduğunu belirtti.

“Büyük dinozorların kaybolduğu dünyamızda …”

You May Also Like:  İsrailli Bir Grup Bilim İnsanı, Tüm Kanser Türlerinde Kökten Yok Eden Bir Tedavi Bulduklarını Açıkladı

“Virüs bu süreci tetikliyor, doğrudan olmasa da ölümümüze neden oluyor. Zamanla, virüsler bu tür yıkıcı süreçleri tetiklemeden organizmada yaşamayı öğrenir, yani bir mutasyona uğrarlar. Sürekli veya mevsimsel bir döngü boyunca bizimle yaşayan birçok virüs var ” dedi.

Mutasyonlar amaçlı planlı değişiklikler değildir, ancak rastgele meydana gelir. Hayatta kalmasına yardımcı olacak şekilde mutasyona uğrayan virüsler, diğerleri arasından seçilir. Büyük dinozorların kaybolduğu dünyamızda, virüsler bu sürekli değişim özellikleriyle hayatta kalmayı ve değişen yaşam koşullarına uyum sağlamayı başardı. Sonuç: Virüsler yaşadıkları canlıyı öldürmeden simbiyotik bir yaşam sürmeyi öğrenerek yaşayabilirlerse; doğaya uygun bir yaşam tarzı geliştirerek dünyamıza ve diğer canlılara zarar vermeden hayatta kalabiliriz. Bunu virüslerden öğrenmek zorundayız.

Bağımsız Türkçe



Dikkat: Sitemiz herkese açık bir platform olduğundan, çox fazla kişi paylaşım yapmaktadır. Sitenizden izinsiz paylaşım yapılması durumunda iletişim bölümünden bildirmeniz yeterlidir.


Kaynak: indyturk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

NE BU AŞK?

TUSAŞ’tan Heyecanlandıran MMU Paylaşımı