in

Arkeologlar Meksika’daki Eski Bir Evren Modelini Ortaya Çıkardı

Eski Meksika halkı, bugün erişebildiğimiz güçlü teleskoplara sahip olmayabilir, ancak Mexico City yakınındaki Nahualac sitesinde yeni bir arkeolojik keşif olarak evrenin genişleme betimlemelerini göstermektedir.

Bu özel minyatür evren modelinde gezegenler ya da yıldızlar bulunmuyor; bunun yerine canavar Cipactli’nin cenneti ve dünyayı bölüp canlandırdığı, Aztek halkının geleneksel efsanelerinden biri olduğu düşünülüyor.

Meksika’nın Ulusal Antropoloji ve Tarih Enstitüsü’nden (INAH) uzmanlar, bir lagünde keşfedilen taş yapının, oymacılığın havuzda yatmaktansa su yüzeyinde yüzmekte olduğunu izlemek için özel olarak tasarlandığını söyledi – tıpkı Cipactli’nin yaptığı gibi.

mex uni 2

Araştırmacılar, çevirisi yapılan bir bildiride şunları söylüyor: “Yapının yaydığı görünen su aynasında meydana gelen optik etki, yerin ilkel bir zaman ve mekanın, evrenin minyatür bir modelinin temsilinin olduğunu göstermektedir.”

Ekipten Iris Hernández şunları ekliyor: “Bu görsel efektler, siteyi oluşturan unsurların özelliklerine ve sahip oldukları ilişkiye ek olarak, Nahualac’ın ilkel sularında, mitik zaman alanını başlatan bir mikrokosmosu temsil edebileceğini düşünüyoruz.”

Bazı Mesoamerikan yaratılış efsanelerine göre, Cipactli – kısmen timsah, kısmen balık, kısmen kurbağa – tanrılar tarafından canlandırıldı, ilk suların üzerinde yüzdü ve vücudunda Dünyayı yarattı. Bazı hikayeler Cipactli’nin evreni oluşturmak için parçalanmış olduğunu söylüyor.

“Tetzacualco” taşı veya tapınağın kalıntıları, uykuda olan Iztaccihuatl yanardağının gölgesinde, deniz seviyesinden 3.870 metre veya 12.700 fit yükseklikteki doğal bir göletin ortasında bulundu. INAH’daki arkeologlar, 2016 yılından beri bu alandaki çalışmalarını sürdürüyor.

You May Also Like:  Antik Haritalarda Gerçekte Var Olmayan Adalar Görünüyor

Bir beşliğin geometrik şeklinde; taşlar alanın çevresinde bir dikdörtgen oluştururken Cipactli’nin nereye saklanmış olduğunu gösteren bir merkez nokta da bulunmakta. Arkeologlara göre, tapınağın yüzmesini sağlamak için, yakındaki doğal kanallardan gelen kontrollü su akıntıları kullanılmaya başlandı.

Antik Aztek yağmur tanrısı Tlaloc ile bağlantılı seramik malzemeler de dahil olmak üzere yakınlarda bir dizi başka buluntu da keşfedildi. Uzmanlar, sitenin Tlaloc’a ve diğer su ve toprak tanrılarına yapılan ritüellerde kullanıldığını düşünüyorlar.

Minyatür evren haritası henüz tarihlendirilmemiş olsa da, bölgede bulunan diğer eserler, MS 750-1150 döneminden olduğu anlaşılıyor ve bu da lagünün ve kıyılarının ne zaman kullanıldığı hakkında fikir vermektedir.

Bugünkü uzay haritaları bu tetzakualco’dan çok daha doğru olabilir, ancak evrenin nasıl oluşturulduğu ile ilgili bu eski efsaneler hakkında şaşırtıcı bir şey var – INAH’daki gibi ekipler sayesinde onlar hakkında daha fazla şey öğreniyoruz.

Haber: David Nield

Kaynak: http://www.sciencealert.com/archaeologists-uncover-ancient-mexican-universe-model

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Quetzalcoatl’ın Yükselişi: Tüysüz Yılandan Yaratıcı Tanrıya

11 bin 500 yıl önce yaşamış bebeğin kemikleri Amerika yerlilerinin tarihine ışık tutuyor