in

Sadece Bir Atomdan Oluşan Motor Üretildi

Sadece Bir Atomdan Oluşan Motor Üretildi Bu motorun şimdiye kadar üretilmiş en küçük motor olduğu söyleniyor.

Teknolojinin gelişmesiyle ve bilimin ilerlemesiyle birlikte yeni yeni tanımaya başladığımız nanoteknoloji, günlük yaşantımızda büyük bir role sahip olan makinelerin küçültülmesini ve küçük boyutlarda üretilebilecek olan diğer şeyleri araştırmayı konu alır. Nanoteknolojinin anlaşılabilir bir dal olduğunu söyleyebiliriz fakat asıl zor olan şey, nanoteknoloji kategorisinde bulunan şeylerin kontrol edilebilmesidir. En fazla 100 nanometre boyutlarında olan yapıların dahil olabildiği bu dal, ileri düzeyde atom bilgisi gerektirir.

Nanoteknoloji üzerinde çalışmalar yapan Alman araştırmacılar, dünyanın en küçük ısı motorunu ürettiklerini duyurdular. Sadece bir atom kullanılarak üretilen bu ısı motoru, otomobillerdeki ve buharla çalışan cihazlardaki motor sisteminin aynısı. Isı alarak çalışan atom motoru, sadece 3.4 x 10⁻²² watt enerji üretebiliyor. Üretilen enerji miktarının çok az olduğu ortada, ancak atom motorunun bu kadar az enerji üretmesindeki tek neden çok küçük olması. Eğer normal bir araba motorunun boyutuna sahip olsaydı, o zaman kilogram başına 1.5 kilowatt enerji üretebilirdi. Kilogram başına 1.5 kilowatt enerji üretebilen bir motor, ortalama araba motorlarından biraz daha güçlü.

Atom motoru başarılı bir şekilde çalışıyor olmasına rağmen sadece %0.28 oranında verimliliğe sahip. Bu verimlilik oranıyla bile otomobillerde kullanılan motorlarla aynı güçte olan atom motoru %30 oranında verimliliğe sahip olsaydı, NASA’nın Space Launch System’da kullanmayı hedeflediği motordan daha güçlü olabilirdi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

İrlanda Semalarında Pilotlardan UFO Uyarısı

Zamanda Sıfır Noktası