in

Gerilimin Bağışıklık Sistemi Üzerindeki Etkisi ve Gerilim Düzeyini Yönetme

Birçoğumuz için gerilim hayatımızın bir parçasıdır. Bir kaç saat ya da uzun süreler devam ettiği olur. Gerilim bazen güdüleyicidir ve başarıya giden yolu açar. Diğer zamanlarda tek kelimeyle yoğun bir baskıdır.

Eğer durum müzmin bir hal aldıysa, bağışıklık sisteminize zarar verebilir. Klinik bağışıklık uzmanı Leonard Calabrese, DO, gerilimin bağışıklık sistemimizi nasıl etkilediğini ve etkilerini nasıl en aza indirebileceğimize dair bilgiler sunuyor. “Bu faktörleri ortadan kaldırmak veya değiştirmek bağışıklık sisteminin tepkisini artırmak ve korumak için hayati önem taşımaktadır,” diyor Leonard Calabrese. “Kaçınılması mümkün olmayan yaşlanma sürecinin yarattığı gerilimi ortadan kaldırmak gereklidir.”

Gerilim üzerinizde ne gibi etkiler bırakır ?

“Yaşam ile ilgili olaylarla başa çıkmak yeteneklerinizi aştığında gerilim oluşur. Vücudunuz gerilimden dolayı yüksek oranda kortizol adı verilen gerilim hormonu salgılar.

Kısa sürede, kortizol vücudu zorlayarak bağışıklığınızı artırabilir. Fakat zamanla vücut fazla kortizol hormonuna alışır. Bu da daha fazla kortizol salgılanmasının kapılarını açar. ” diyor Dr. Calabrese.

Buna ek olarak ,gerilim vücutta enfeksiyonlara karşı savaşan beyaz kan hücrelerinin – akyuvarların sayısının düşmesine neden olur. Vücutta bulunan akyuvar sayısı ne kadar az ise soğuk algınlığı ve diğer virüslere karşı risk o derece artmaktadır.

Gerginlik seviyesinin yüksekliği depresyona ve endişeye (merak ve sıkıntıya ) sebep olmakla beraber kortizol salgısının artmasına neden olur.Uzun vadede , sürekli ve aşırı kortizol salgılayan bağışıklık sistemi işini doğru yapamaz ve vücudu koruyamaz.

You May Also Like:  How Well Do You REALLY Know How I Met Your Mother?

Gerilimin neden olduğu durumlar

Yüksek gerilim seviyesini kontrol etmezseniz, zamanla oluşan kronik direnç ona eşlik edebilir ve aşağıda belirtilen birçok hastalığının gelişimine ve ilerlemesine katkıda bulunabilir.

Kireçlenme
Lif dokusu iltihabı
Deri veremi
Sedef Hastalığı
İltihaplı Bağırsak Hastalığı
Sürekli uzun süren gerilim altında olmaktan dolayı mide ülserinin yanı sıra kalp ritmi bozukluğu ve kalp hastalıkları gibi kalp-damar sağlığı ile ilgili problemler gelişir. Aynı zamanda tip iki şeker hastalığı ve değişik kanser türleri ile birlikte buna riski de oluşacaktır.

Gerilim düzeyini daha iyi nasıl yönetebilirsiniz ?

Gerilim azaltma taktikleri zihninizi dinlendirmekle kalmaz aynı zamanda bağışıklık sisteminiz üzerindeki baskıyı da azaltır. Gerilimi azaltmak için kısa ve uzun süreli adımlar atabilirsiniz diyor Dr. Calabrese.Aşağıdaki şu iki taktik daha etkili olduğunu belirtiyor.

1.Meditasyon (farkındalık olarak da adlandırılır ) , 10 dakikadan 15 dakikaya kadar haftada 3 veya 4 kez gerilim azaltmak için meditasyon yapın. Araştırmalar bunun ayrıca kromozomların zarar görmesinden oluşan kanser ve sağlıksız yaşlanmaya da yararlı olacağını göstermiştir.

2. Yoga yapmak ayrıca stres hormon seviyelerini düşürür ve inflamasyonu azaltmak için sinir sisteminizi yatıştırır.Derin nefes almak enfeksiyona karşı direncinizi artırmaya yardımcı olur.Yogadaki baş aşağı duruşlar toksinleri filtreleyen lenf sistemi akışkan sıvısının daha iyi dolaşım yapmasına yardımcı olur.

Oysa ,akut durumlardaki gerilim sağlığımızı koruyabilir ve bu durumlarda hiç de kötü değildir. Hatırlamamız gereken yönetemediğimiz müzmin gerilimdir.

You May Also Like:  Bae Suzy continues to mesmerizes fans not only with her beauty but especially wi... Bae Suzy Photos

Makale aslı ;

https://health.clevelandclinic.org internet sitesinde , 1 Mart 2017 Bone, Muscle and Joint Team tarafından İngilizce olarak yayınlanmıştır.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bilim İnsanları, Neden Rüya Gördüğümüzü Net Olarak Açıkladılar

Oda Sıcaklığında Işık ve Maddeden Oluşan Süper Akışkan Elde Edildi