in

Antarktika Altında Gizli Devasa Buz Yolları Bulundu

Antarktika Altında Gizli Devasa Buz Yolları Bulundu

Bilim insanları, buzun derinliklerinde gizli olan ve daha küçük Batı Antarktika Buz Levhası’nı, büyük Antarktika Buz Levhası’na bağlayan devasa vadiler buldular.
Vakıf Boğazı, PatuxentBoğazı ve Ofset Çatlak Havzası adlı Üç kanyon, donmuş kıtanın iki büyük bölgesini bölen dağ aralıkları boyunca dilimlenir. Vakıf 217 mil (350 kilometre) uzunluğundadır (Los Angeles’tan LasVegas’a kadar olan mesafe) ve 22 mil (35 km) genişliğindedir. Patuxent biraz daha kısa ve yarı Vakıf genişliğindedir. Ofset, Vakfın uzunluğunun yarısı kadar uzunlukta ancak aynı genişliktedir. Bunların her biri, daha küçük, daha az kararlı olan Batı Antarktika Buz Levhası’na, daha büyük, dayanıklı Doğu Antarktika Buz Levhası’ndan buz akışı için bir otoyol sağlar. Ve bunlar, Jeofizik Araştırma Mektupları dergisinde 4 Mayısta çevrimiçi olarak açıklanan en son araştırma görevine kadar, hiç haritalanmamıştı ve buz altında görünmüyordu.
Bunun sebebi dünya etrafında dönen iki büyük buz haritalama uydusunun Antarktika’nın merkezinde büyük kör noktaları olmasıydı. Yörüngelerinin eğimi, en güneydeki kıtanın buzuna bakmasını

engelliyordu. Bu nedenle, 2015 ve 2017 arasında, uluslararası bir araştırmacı ekibi, Dünya’nın buz haritalarındaki kör nokta boşluklarını doldurmak için Antarktika üzerinde hassas haritalama araçlarıyla donatılmış uçaklarla uçmaya başladı.
Bu bulgu büyük bir konudur çünkü bilim insanlarına, Doğu Buz Levhası’nın daha fazla karayla kuşatılmış buzunun iklim değiştikçe nasıl davrandığını anlamak için bir çerçeve sunmaktadır.
Şu anda araştırmacılar, Antarktika’nın doğusunu ve batısını ayıran dağların doğu buzunu tutmakta olduğunu söyledi. Ancak yine de buz, bu vadiler boyunca aralarından akıyor.
İngiltere’deki Northumbria Üniversitesi’nden bir araştırmacı ve çalışmanın önde gelen bir yazarı olan Kate Winter bir beyanatında, “Buz tabakası incelir ya da geri çekilirse, bu topoğrafik olarak kontrol edilen koridorlar, gittikçe artan iç kısımlara doğru buz akışını daha çok kolaylaştırabilir ve Batı Antarktika Buzunun harekete geçmesine yol açabilir” diyor. “Bu, sonuçta Antarktika’nın merkezinden kenarlarına buz akışını hızlandıracak ve bu da küresel deniz seviyelerinde bir artışa yol açacaktır.”
Bilim adamları, daha şimdiden bu iklimi değişmiş dünyada küresel deniz seviyeleri için önemli sonuçlar doğuracak, Batı Antarktika Buz Levhası’nın okyanusa doğru çökmeye başlayabileceğine dair endişe verici uyarı işaretleri buldular. Şimdi, araştırmacılar, çok daha büyük ikizinin gelecekte oynayacağı rolü modellemeye başlayabilirler.
Live Science tarafından 25 Mayıs 2018’de yayınlandı.
Yazarı Rafi Letzter, (kadrolu yazar)
Web sitesi :
https://www.livescience.com/62665-ice-highways-under-antarctica.html?utm_source=notification

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

6.500 Işıkyılı Uzaklıktaki Pulsar Üzerinde Benzersiz Bir Detay Keşfedildi

Öğrenciler Fizik Öğrendikten Sonra Yeni Beyin Bölgeleri Etkinleşiyor