in

Büyük bir asteroit çarpması Dünya’yı nasıl etkiler?

Büyük bir asteroit çarpması Dünya’yı nasıl etkiler?


Uluslararası bir uzay araştırma ekibi, Dünya’da büyük bir asteroit çarpması karşısında neler olabileceğini take a look at etmek için bir araya geldi. Geçtiğimiz yıl gerçekleşen bu organizasyonun sonuçları ise yakın zamanda yayınlandı. Asteroit çarpma senaryolarına göre atılması gereken adımlar bu yayında ortaya kondu.

Asteroit çarpma senaryoları ele alındı

Tehdidi simüle etmek için katılımcılar asteroit Apofis‘i ele aldılar. 335 metre çapındaki bu astreoitin 2029 ile 2068 yıllarında dünyaya yaklaşması bekleniyor. Bu gök taşının dünyaya çarpma ihtimali bulunmuyor. Ancak bilim insanları her türlü kötü senaryoya karşı hazırlıklı olmak adına çeşitli simülasyonlarda asteroitin dünyaya çarpması ihtimalini ele aldı.


NASA’nın asteroit aracı Lucy’den görüntüler gelmeye devam ediyor

NASA, asteroitlere doğru ilerleyen Lucy’nin kalibrasyon sürecinin bir parçası olarak çekilen ilk görüntülerden bazılarını paylaştı.

Asteroitin boyutu ve şekli hakkında bilgi toplayan NASA’nın Dünyaya Yakın Nesne Geniş Alan Kızılötesi Araştırma Gezgini (NEOWISE) bu çalışmalarda büyük bir rol oynadı. Çarpmanın ne kadar hasar vereceğini tahmin etmek için bu hesaplamalar büyük önem taşıyor.

2018 AH asteroit

Buradaki veriler kullanılarak Dünya üzerindeki olası çarpışma simülasyonları oluşturuluyor. Bu sayede bir asteroitin Dünya’ya çarpması durumunda ne kadar hasar verebileceği hesaplanmaya çalışılıyor. Bu çalışma ile böyle bir afet durumunda yardım ekiplerinin izleyecekleri yollar da belirlenmiş oluyor.

NASA’nın Gezegen Bilimi Bölümü bünyesinde PDCO program bilimcisi olan Michael Kelley yapılan çalışma hakkında şu ifadelere yer verdi:

Apofis’in gezegenimize en son yakınlaşması sırasında savunma topluluğunun bir araya geldiğini görmek etkileyiciydi. Bir pandemi sırasında, katılımcılarının çoğunun uzaktan çalışmak zorunda kaldığında bile büyük bir verimlilikle potansiyel bir tehlikeyi tespit edebildik, takip edebildik ve daha fazlasını öğrenebildik. Tatbikat büyük bir başarıydı.

Peki sizce Dünya’ya bir asteroit çarpması durumunda ne olur? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.

Dikkat: Sitemiz herkese açık bir platform olduğundan, çox fazla kişi paylaşım yapmaktadır. Sitenizden izinsiz paylaşım yapılması durumunda iletişim bölümünden bildirmeniz yeterlidir.


Kaynak: https://shiftdelete.internet/buyuk-bir-asteroit-carpmasi-dunyayi-nasil-etkiler

You May Also Like:  Uyuşturucu atıkları balıkları bağımlı hale getirdi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Images of black teenager killed while resisting police in the USA were shared

Images of black teenager killed while resisting police in the USA were shared

2 workers who fell from the pier due to the storm in Iran died

2 workers who fell from the pier due to the storm in Iran died