in

3D yazıcı ile ilaç dozları kişiselleşecek


Bilim insanları, 3D (3 boyutlu) yazıcı ile kişiselleştirilmiş hap kapsülleri geliştirdi. Araştırmacılar, hastaların bireysel ihtiyaçlarına ve karmaşık sağlık sorunlarına çözüm bulmak için kapsülü tasarladıklarını açıkladı. Bu sayede hastalar birden fazla ilacı tek kapsülle alacak.


3D yazıcıyla yapılan evin kiracısı belli oldu

Hollandalı bir çift, Avrupa’nın ilk tamamen 3D yazıcıyla inşa edilmiş evine taşındı. Çift 94 metrekarelik, iki yatak odalı evde yaşamaya başladı.

Çalışmayı East Anglia Üniversitesi (UEA) araştırmacıları yürüttü. UEA ekibi, 3D yazıcı ile tasarladıkları ilaçların gelecekte insanların kişisel sağlık sorunlarında kurtarıcı bir yol olacağını söyledi. Bu ilaçların en önemli özelliklerinden biri tek kapsülde birden fazla ilaç yutmak. Bir diğer önemi ise kişiye göre doz miktarını ayarlamak. Araştırmaya UEA Eczacılık Okulundan Dr. Sheng Qi liderlik etti. Aralarında Loughborough Üniversitesinden Dr. Andy Gleadall ve Prof. Dr. Richard Bibb‘in de bulunduğu ekip, makaleyi Worldwide Journal of Pharmaceutics‘de yayımladı.

3D yazıcı ilaçları kimler için?

Bu hap teknolojisi, yeni bir katmanlı üretim yöntemi benimsiyor. Böylece uzmanlar, ağızdan alındığında kapsülden vücuda ilaç salım oranını düzenlemiş ve yüksek gözenekli yapılarda ilacın 3D baskısına imkan tanımış oluyor. Dr. Qi çalışmaya ilişkin konuştu. Qi, “Kişiselleştirilmiş tıpla, her hastaya özel doğru doz ve ilaç kombinasyonlarına sahip haplar üretmek için yeni üretim teknolojisini kullanıyoruz. Bu, hastaların minimal yan etkilerle maksimum ilaç faydası elde etmesini sağlayacaktır.” dedi.

You May Also Like:  Dünyanın En Uzun Tropikal Ağacı Keşfedildi
3D yazıcı ilaç kapsülleri
3D yazıcı ilaç çalışmaları ile bilim insanları, hastaların karışık sağlık sorunlarına uygun tasarımlar ortaya koyuyor.

Qi, açıklamasının devamında ise ilacın kimler için önemli olduğunu anlattı: “Bu tür tedavi yaklaşımları özellikle her gün birçok farklı türde ilaç almak zorunda kalanlara fayda sağlayacaktır. Örneğin, yaşlı hastalara, kanser, akıl hastalığı ve iltihaplı bağırsak hastalığı gibi karmaşık rahatsızlıkları olan hastalara göre.”

Tek kapsülde birçok ilaç

Dr. Qi son olarak, “Bu çalışma, gelecekteki kişiye özgü ilaç teknolojisinin temeli.” dedi. Araştırmacılar, 3D baskının, talep üzerine gözenekli farmasötik katı dozaj formları üretme konusunda benzersiz bir yeteneğe sahip olduğunu belirtti. Gözenekli farmasötik katı dozaj formu ile kastedileni şöyle açıklayabiliriz; birkaç hastalığı bulunan ve gün içinde ayrı ayrı kapsüllerde çeşitli ilaçlar almak zorunda olan bir hasta için tek kapsülde gözenekleri ile birbirinden ayrılan ilaç dozlarının bulunması.

3d yazıcı ile ilaç
3D yazıcı ile ilaç kapsülleri üzerine çalışmalar bir süredir devam ediyor. (Fotoğraf: John Gribben)

Farmasötik 3D baskı araştırması, son beş yılda hızla gelişen yeni bir araştırma alanıdır. En yaygın kullanılan 3D baskı yöntemleri, baskıdan önce ilacın spagetti benzeri filamentler halinde işlenmesini gerektiriyor. East Anglia Üniversitesi ekibi, yeni bir yöntemi araştırdı. Bu, filament kullanmadan hızlı bir şekilde gözenekli farmasötik tabletler üretebilen yeni bir 3D baskı. Sonuçlar, gözeneklerin boyutunu değiştirerek, tabletten vücuda geçen bir ilacın hızının düzenlenebileceğini ortaya koydu.

Dikkat: Sitemiz herkese açık bir platform olduğundan, çox fazla kişi paylaşım yapmaktadır. Sitenizden izinsiz paylaşım yapılması durumunda iletişim bölümünden bildirmeniz yeterlidir.


Kaynak: https://shiftdelete.web/3d-yazici-ile-ilac-dozlari-kisisellesecek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

24 bin yıllık canlı yeniden hayata döndü

İnsan beyni gibi öğrenen cihaz geliştirildi