in

Kalp-Damar Hastalıkları İle Dinsel Duygu-Durumu Arasındaki İlişki


Kalp-Damar Hastalıkları İle Dinsel Duygu-Durumu Arasındaki İlişki. Güney-Asya Kökenli Amerikalıların Kalp-Damar Hastalıkları İle Dinsel Duygu-Durumu Arasında İlişki Tanımlandı.

Dolaşımdaki kalp-damar hastalıkları ile ilişkili proteinlerin en yeni tekniklerle yapılan analizlerinin değerlendirildiği Stres İnanç ve Sağlık (Research on Stress Spirituality and Well being; SSSH) çalışmasının sonuçları Güney-Asya kökenli Amerikalıların kalp-damar hastalığına yol açan protein düzeylerinin, dinsel duygu-durum sorunları ile ilişkili olduğunu düşündürüyor.

Kalp-damar hastalığının yüksek sıklıkta görüldüğü bu azınlık topluluğunda hastalığa yol açabilen protein düzeylerinin olguların yaşadığı dinsel sorunlardan etkilendiğini gösteren çalışma, Massachusetts Normal Hospital (MGH), Beth Israel Deaconess Medical Heart (BIDMC), California San Francisco College (UCSF) araştırmacı larınca ”Scientific Experiences” dergisinde yayımlandı.

Araştırmacılar, Güney-Asya kökenli Amerikalıların kalp-damar hastalığı ilgili protein analizinin yapıldığı tek çalışma olmasına ek olarak, bir hastalığa yol açan proteinlerin analizi ile dinsel ve ruhani sorunların değerlendirildiği yayımlanmış ilk çalışma olduğunu vurguluyorlar.

Baş araştırmacı ve Harvard/MGH Genetik, Hassas Topluluklar ve Sağlık Farklılıkları Merkezi direktörü Doç. Dr. Alexandra Shields, Ph.D.; ”kalp-damar hastalıklarının azaltılmasına yönelik tedaviler için öncelikle bu hastalıkların oluşumuna yol açan biyolojik yolakları anlamamız gerekir” diyor.”

Bu çalışmamızda görüldüğü gibi, psiko-sosyal faktörler- özellikle dinsel tutumlarda yaşanan çatışmalar/zorlanmalar kalp-damar hastalığı açısından yüksek riskli topluluklarda hastalığa yol açan biyolojik yolakları etkiliyor. Olumlu dinsel duygu-durumumuz, iyileşme gücümüz için bir kaynak sağlıyor ve koruyucu bir etkiye sahip. SSSH çalışması, kalp-damar hastalığına sık rastlanan azınlık topluluklarının sağaltımında, ruhani/uhrevi sorunlar yaşayan bireylere spiritüel merkezli psikoterapi uygulanması gibi, yeni bir destek noktası tanımlıyor olabilir”.

You May Also Like:  Bağışıklığı artıran ve stresi azaltan GIDALAR

Çalışmanın katılımcıları 1.164 Güney-Asya kökenli Amerikalının sekiz yıl süreyle izlendiği MASALA (Mediators of Atherosclerosis in South Asians Residing in Amerika) çalışması olgularından seçilmiş. San Francisco ve Chicago bölgesinde yaşayan ve MASALA izleminde kalp-damar hastalığı gelişen 50 hasta ve benzer yaş/cinsiyette 50 sağlıklı kontrol olgusu çalışmaya alınmış. Tanrısı tarafından cezalandırıldığı/terk edildiği duygusu içinde olan veya inanç krizi içinde olduğunu tanımlayan olgularda kalp-damar hastalığı ile ilişkili olumsuz protein profilinin mevcut olduğu sonucuna ulaşılmış.

BIDMC Biyoistatistik ve Genel Tıp bölümü yardımcı direktörü ve baş araştırmacılardan biri olan Doç. Dr. Lengthy H. Ngo, Ph.D.; ”bu gibi topluluklardaki kalp-damar hastalığı sıklığını azaltmaya yönelik tedaviler için protein temelli teknolojilerin (proteomics) kullanılması moleküler düzeydeki mekanizmaların anlaşılmasında elzemdir”diyor.

Araştırmacı Towia Libermann, Ph.D.; ”bu çalışmada hem kalp-damar hastalığı riskini belirlemede hem de hastalık tanısında yaygın kullanılan dolaşım kaynaklı protein belirteçleri olan moleküller kullanıldı” diye ekliyor.

Kaynak: https://www.bizsiziz.com/new-study-connects-religiosity-in-us-south-asians-to-cardiovascular-disease/

Çeviri: Dr. Gökhan Üçkaya

Dikkat: Sitemiz herkese açık bir platform olduğundan, çox fazla kişi paylaşım yapmaktadır. Sitenizden izinsiz paylaşım yapılması durumunda iletişim bölümünden bildirmeniz yeterlidir.


Kaynak: https://www.bizsiziz.com/kalp-damar-hastaliklari-ile-dinsel-duygu-durumu-arasindaki-iliski/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Elon Musk, Starlink ile bir tweet attı

‘Büyük Yangın’ 439 Yıl Sonra Yeniden Yaşanabilir.