in

Canlı İnsan Beyni Dokusunda Türünün İlk Örneği Deney Gerçekleştirildi


Canlı İnsan Beyni Dokusunda Türünün İlk Örneği Deney Gerçekleştirildi

Bu bulguların beyin hastalığı, bozukluklar için etkileri olabilir.

Bilim insanları, benzersiz insan nöronların işlevsel olarak önemli özelliklerini belirlemek için canlı insan kortikal dokusuna değerli ve nadir bir erişimi kullandılar.

Bu deneysel çalışma, canlı insan nöronları üzerine türünün ilk örneği ve insan kortikal piramidal hücrelerinin çeşitliliği üzerine bugüne kadarki en büyük çalışmalardan biridir.

Bilim insanı Dr. Taufik Valiante, “Bu çalışmanın amacı, insan beyin hücrelerini neyin ‘insan’ yaptığını ve insan nöron devresinin nasıl çalıştığını anlamaktı,” diyor.

Dr. Shreejoy Tripathy, “Çalışmamızda, neokorteksteki ana nöron sınıfı olan insan piramidal hücrelerinin neokorteksin üst ve alt katmanları arasında nasıl farklılık gösterdiğini anlamak istedik” diyor. 

“Özellikle, bu nöronların elektriksel özelliklerinin, epilepsi gibi beyin hastalıklarında bozulduğu bilinen çapraz katman iletişiminin farklı yönlerini ve beyin ritimlerinin oluşumunu nasıl destekleyebileceğini anlamak istedik.”

Ekip, rıza alınarak, epilepsi ve tümörlü hastaların beyinlerinden rutin ameliyat sırasında çıkarıldıktan hemen sonra beyin dokusunu kullandı. Ekip, son teknoloji teknikleri kullanarak, ayrıntılı morfolojilerinin görselleştirmeleri de dahil olmak üzere, bu dokunun dilimleri içindeki tek tek hücrelerin özelliklerini karakterize edebildi.

Dr. Valiante, “Epilepsi cerrahisi dışında bu tür kayıtları elde etmek için çok az fırsat olduğu için, canlı insan beyin dokusunu elde etmenin nadir olması nedeniyle, yaşayan yetişkin insan nöronlarının şekilleri ve elektriksel özellikleri hakkında çok az şey biliniyor” diyor.

You May Also Like:  Büyük bir Antarktika gölü ortadan kayboldu

Rezeke edilen dokuyu canlı tutmak için hemen ameliyathanede modifiye edilmiş beyin omurilik sıvısına aktarılır ve daha sonra deneysel karakterizasyon için hazırlandığı laboratuvara alınır.

İnsan dokusunu incelemek nadirdir çünkü bilimsel araştırmalar için insan dokusuna erişmek, çalışmalara katılmaya istekli hastalar, hasta haklarını ve güvenliğini sağlayan etikçiler, numune toplayan ve dağıtan beyin cerrahları ve bu dokuları incelemek için gerekli araştırma olanaklarına sahip sinir bilimciler dahil olmak üzere sıkı sıkıya bağlı multidisipliner bir topluluk gerektirir. 

İlk analizden sonra, bu kohorttaki nöronları birbirinden ayıran özellikleri belirlemek için daha fazla büyük ölçekli veri analizi kullanıldı. Daha sonra bu özellikler, insan beyni doku örnekleriyle benzer çalışmalar yapan diğer merkezlerden gelenlerle karşılaştırıldı.

Ekipler ayrıca klinik öncesi modellerde bulguları ve benzer deneyler arasında kayda değer ve beklenmedik farklılıklar buldular; Dr. Tripathy, insan neokorteksinin memeli ve primat evrimi üzerindeki muazzam genişlemesini muhtemelen yansıttığına inanıyor.

Homeira Moradi Chameh, “Bu sonuçlar, insan kortikal piramidal nöronlarının dikkate değer çeşitliliğini, benzer şekilde sınıflandırılmış insan ve klinik öncesi nöronlar arasındaki farklılıkları ve derin katman nöronları tarafından yönlendirilen insan kortikal teta ritimlerinin oluşumu için makul bir hipotezi gösteriyor” diyor 

Ekip, toplamda 61 hastadan 200’den fazla nöronu karakterize edebildi ve bugüne kadarki türünün en büyük veri setini yansıtıyor ve UHN ve Krembil Beyin Enstitüsü’nde neredeyse on yıllık özenli çalışmayı kapsıyor.

You May Also Like:  Küresel su krizini önleyebilecek 5 faydalı teknoloji

Dr. Scott Wealthy, “Bu benzersiz veri seti, insan beyninin farklı insan beyninin hesaplama modellerini oluşturmamıza olanak tanıyacak ve bu, insan nöropatolojilerinin incelenmesi için paha biçilmez olacaktır” diyor 

Örneğin, bu nöronlarda tanımlanan benzersiz özelliklerin çoğunu yönlendiren hücresel özelliklerin belirli epilepsi türlerinde değiştiği bilinmektedir. Bu özellikleri hesaplamalı modellerde uygulayarak, bu değişikliklerin insan beyninin epilepsi ile ilgili çeşitli uzaysal ölçeklerinde dinamikleri nasıl etkilediğini inceleyebilir ve bu ‘temel bilim’ bulgularının kliniğe ve potansiyel olarak yeni motivasyonlara dönüştürülmesini kolaylaştırabiliriz. epilepsi araştırmalarında yollar. “

Dr. Valiante, “Bu çaba ancak, UHN’deki Krembil Beyin Enstitüsü’ndeki çok büyük ve aktif epilepsi programı sayesinde mümkün oldu, dünyadaki türünün en büyük programlarından biri ve Kanada’daki türünün en büyük programı,” diyor.

Derleyen: Feyza ÇETİNKOL

Göz-Beyin Bağlantısında Ders Kitaplarını Tamamen Değiştirecek Bir Keşif Yapıldı

Göz-Beyin Bağlantısında Ders Kitaplarını Tamamen Değiştirecek Bir Keşif Yapıldı

/Canlı İnsan Beyni Dokusunda Türünün İlk Örneği Deney Gerçekleştirildi/

Dikkat: Sitemiz herkese açık bir platform olduğundan, çox fazla kişi paylaşım yapmaktadır. Sitenizden izinsiz paylaşım yapılması durumunda iletişim bölümünden bildirmeniz yeterlidir.


Kaynak: https://www.bizsiziz.com/canli-insan-beyni-dokusunda-turunun-ilk-ornegi-deney-gerceklestirildi/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tek Boynuzlu At olarak adlandırılan Dünya’ya en yakın kara delik keşfedildi

Hubble spots double quasars in merging galaxies..