in

Neil Armstrong Ay’a gerçekten ayak bastı mı?


Üzerinden 51 yıl geçti, ancak komplo teorileri de dedikoduları da bitmedi. “Ay’a gerçekten gidildi mi, yoksa o görüntüler stüdyoda mı çekildi” diye diye 50 yılı bu şekilde harcadık. Tam 49 yıldır Ay’a iniş yapamayan(!) insanlık, acaba gerçekten NASA tarafından kandırıldı mı? Yoksa bu durum için farklı sistematikler mi var ? Yıllardır akıllardaki soru Neil Armstrong Ay’a gerçekten ayak bastı mı?

Bu makalemizde bugüne kadar dünya tarihinde Ay’a iniş hakkındaki tüm bilgileri ve insanların neden NASA’ya inanmadıklarının temeline değineceğiz.

Neil Armstrong Ay’a gerçekten indi mi?

Öncelikle olayların en baş kahramanı Neil Armstrong’u tanıyalım. Kimdir bu gizemli adam?

Armstrong, 5 Ağustos 1930’da Wapakoneta, Ohio’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimi sırasında izcilik yaptı. Purdue Üniversitesi’nde havacılık ve uzay mühendisliği okudu. Kore üzerinde Amerikan Deniz Kuvvetleri pilotu olarak 78 saat uçuş yaptı. 1956 yılında evlendi, eşinden üç çocuğu oldu. ABD uzay programına astronot olarak katılmak için başvurdu, denemelerden başarıyla geçti. Gemini 8 uçuşuyla ilk kez uzaya gitti. 20 Temmuz 1969 tarihinde Apollo 11 ile yaptığı ay yolculuğunda Ay’a ilk ayak basan insan oldu.

1971 yılında NASA’dan ayrılarak Cincinnati Üniversitesi’nde çalışmaya başladı. 1979 yılına kadar uzay mühendisliği bölümünde profesör olarak çalışmıştır. 1985’ten 1986’ya kadar Uluslararası Uzay Komisyonu‘nda hizmet vermiştir. 1986 yılında Challenger kazasının araştırma komisyonuna başkan yardımcısı olarak atandı.

You May Also Like:  Psyche uzay aracı, asteroitine doğru yola çıktı

Ay’a iniş

Amerika Birleşik Devletleri’nin bu uzay uçuşunda astronotlar Neil Armstrong ve Buzz Aldrin 20 Temmuz 1969 günü saat 20:18’de Ay yüzeyine iniş yapan ilk insanlar oldu. İnişten altı saat sonra 21 Temmuz günü 01:56’da Neil Armstrong ay yüzeyine adım atarak bu konuda da bir ilki gerçekleştirdi. Uçuş mürettebatının üçüncü üyesi olan Michael Collins bu sırada Ay yörüngesinde Armstrong ve Aldrin’i taşıyan modülle bir araya gelmek için beklemedeydi. Görevin üç üyesi de sekiz gün uzayda kaldıktan sonra dünyaya döndü.

16 Temmuz günü Florida’nın Merritt Island kasabasında bulunan Kennedy Uzay Merkezi‘nden Saturn V tarafından fırlatılan Apollo 11, NASA’nın Apollo projesinin beşinci insanlı uçuşuydu. Daha önceki uçuşlardan ikisi Ay çevresinde uçmuş ve biri Dünya yörüngesinde Ay’a iniş manevralarını gerçekleştirmişti. Roket tarafından fırlatılan uzay aracı üç bölüme sahipti: üç astronot ve erzaklarının bulunduğu Komuta Modülü, yön değiştirme amacıyla yakıt ve motorların bulunduğu Hizmet Modülü ve bunların yanı sıra Ay Modülü. Uzay aracı fırlatma roketi tarafından Ay rotasına sokulduktan sonra ikisi birbirinden ayrıldı ve uzay aracı üç gün boyunca Ay yörüngesine girinceye dek yoluna devam etti. Burada Neil Armstrong ve Aldrin Ay Modülü’ne geçti ve Ay’ın Dünya’ya bakan tarafında bulunan Sessizlik Denizi‘ne iniş yaptı.

You May Also Like:  Klonlamadaki Atılım Tartışmayı Büyüttü: Mamutlar Geri mi Dönecek?

#bilim #bilimhaber #teknoloji

Dikkat: Sitemiz herkese açık bir platform olduğundan, çox fazla kişi paylaşım yapmaktadır. Sitenizden izinsiz paylaşım yapılması durumunda iletişim bölümünden bildirmeniz yeterlidir.


Kaynak: https://shiftdelete.internet/neil-armstrong-aya-gercekten-ayak-basti-mi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Redd – Dünya [Dinle – İzle – İndir] #müzik #music

Oğuzhan Koç – Heyecandan [Dinle – İzle – İndir] #müzik #music