in

NASA, Mars InSight görevine son verdi


Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Perşembe günü yapmış olduğu açıklamada Mars’taki bir “köstebeğin” ortalama iki yıl ilkin Kızıl Gezegene indikten sonrasında görevine son verdiğini duyurdu.

InSight’ın birçok denemesi başarısız sonuçlandı

Kazıcı, matkap ve sonda olarak da adlandırılan “köstebek”, Alman Havacılık ve Uzay Merkezi (DLR) tarafınca inşa edildi. Sonrasında ise “köstebek” NASA‘nın InSight aracı olarak konuşlandırıldı.

Kızıl Gezegen‘in sıcaklığını ölçmek için Mars toprağına 16 fitlik bir delik açmaya çalışan InSight, görevini başarı göstermiş bir halde sürdüremedi. Kazıcı, görevinin birinci ayında 14 inç delik açtı ve sonrasında sıkışıp kaldı.

Yaşanılan vakadan sonrasında Ekim 2019‘da NASA mühendisleri, 14 inçlik bir alanı tekrardan doldurmaya destek olmak ve kazıcıyı bir sonraki 16 fit kazma girişimine yönlendirmek için bir robotik kepçe kullanarak kazıcıyı yine yoluna koymak için plan yapmış oldu. Sadece bu planda işe yaramadı.

İkinci kez başarı göstermiş netice alamayan NASA, Şubat 2020‘de InSight uzay aracını robotik kolu ile sondayı itmesi için izleyeceği yolu göstermeye çalıştı. Yine işe yaramayan plan sonucunda NASA, 9 Ocak 2021‘de InSight‘ın robotik kolundaki kepçeyi bir kez daha kullanmaya çalıştıktan sonrasında, sonda herhangi bir ilerleme olmadan 500 ek çekiç darbesi gerçekleştirmiş oldu.

You May Also Like:  NASA, rekor kıran uçuş videosunu paylaştı!

Gelinen bu noktadan sonrasında NASA ekibi, göreve son verildiğini duyurdu. DLR’den Tilman Spohn NASA’nın duyurusunda, görevi şöyleki ifade ediyor; “Elimizdeki her şeyi verdik, sadece Mars ve kahraman köstebeğimiz uyumsuz kalıyor” dedi.

Ek olarak Spohn, Mars‘ın yüzeyi hakkında fazlaca şey öğrendikleri için bu sonda üstündeki çalışmanın gelecekteki görevlere yarar sağlayacağını da belirtti.

Son olarak NASA‘nın Washington genel merkezinde bilim yöneticisi olan Thomas Zurbuchen, görevin ekibiyle gurur duyduğunu ve çalışmalarının bir amaca yönelik bulunduğunu söylemiş oldu.

 

 

#bilim #bilimhaber #teknoloji

Dikkat: Sitemiz herkese açık bir platform olduğundan, çox fazla kişi paylaşım yapmaktadır. Sitenizden izinsiz paylaşım yapılması durumunda iletişim bölümünden bildirmeniz yeterlidir.


Kaynak: https://shiftdelete.net/nasa-mars-insight-kazicisinin-oldugunu-acikladi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

RTX 3000 ekran kartlı dizüstü bilgisayarlar göründü

AnTuTu rekoru kırıldı: En güçlü Android görüldü