in

2020 Nobel Kimya Ödülü iki kadın profesöre!


2020 Nobel Kimya Ödülü kazananları belli oldu. Bu yılki salgın sebebiyle çevrim içi olarak düzenlenen etkinlikte Nobel Komitesi tarafından ödülün sahipleri açıklandı. CRISPR / Cas9 teknolojisini geliştiren Emmanuelle Charpentier ve Jennifer A. Doudna bu yılki ödülün sahipleri oldu. Biliyorsunuz gen değiştirme araştırmaları yıllardır sürüyor ve CRISPR bu noktada gerçekten de çok önemli bir buluş.

2020 Nobel Kimya Ödülü kazananları: Emmanuelle Charpentier ve Jennifer A. Doudna

Özellikle Çin’in konu hakkında yaptığı çalışmalar dikkat çekiyor. Hatta bazı doktorlar ve sağlık çalışanları yasal olmayan CRISPR deneyleri yaptıkları gerekçesiyle yargılandılar. Komite, Nobel Kimya Ödülü’nü Emmanuelle Charpentier ve Jennifer A. Doudna‘ya genom düzenlemesinde yeni bir yöntem geliştirdikleri için verdiğini duyurdu.

Uzun yıllardır birlikte çalışan Doudna ile Charpentier ikilisi bakterilerin dış etmenlere bağışıklığında rol oynayan enzimler olarak bilinen yönteme odaklanıyor. Programlanabilir bir şekilde genomun değiştirilip düzenlenmesinde kullanılabileceğini öneren ilk bilim insanları, söz konusu çalışmalarıyla bu ödüle layık görüldü.

Bu yöntem ”gen makası ya da genetik makas” olarak da adlandırılıyor. CRISPR/Cas9 teknolojisi, gen düzenlemede devrim yaratacak bir buluş. Öyle ki, CRISPR / Cas9 gen makası kullanılarak, birkaç hafta içinde yaşam kodlarını değiştirmek mümkün kılıyor.

2020 Nobel Kimya Ödülü kazananları-Emmanuelle Charpentier ve Jennifer A. Doudna

Araştırmacılar bunları kullanarak hayvanların, bitkilerin ve mikroorganizmaların DNA’sını son derece yüksek bir hassasiyetle değiştirebilir. Bu teknolojinin canlı bilimi üzerinde devrim niteliğinde bir etkisi olacağını söylemek mümkün, yeni kanser tedavilerine büyük katkıda bulunmasının yanında, kalıtsal hastalıkları tedavi etmeyi de mümkün hale getirebilir.

You May Also Like:  Teknolojiyle Hava Durumunu Yönetmek Mümkün mü?

Profesör Emmanuelle Charpentier, Almanya’daki Max Planck Enfeksiyon Biyolojisi Enstitüsünde direktör ve mikrobiyoloji, genetik ve kimya araştırmacısı. Jennifer Doudna ise California Üniversitesi bünyesinde biyokimya alanındaki çalışmalarını halen sürdürüyor.

Nobel Ödülleri ise devam ediyor. Yarın(8 Ekim Perşembe) günü Nobel Edebiyat Ödülü, 9 Ekim Cuma günü ise Nobel Barış Ödülü sahiplerini bulacakken, 12 Ekim Pazartesi günü de Nobel Ekonomi Ödülü‘nün kazanını açıklanacak.

#bilim #bilimhaber #teknoloji

Dikkat: Sitemiz herkese açık bir platform olduğundan, çox fazla kişi paylaşım yapmaktadır. Sitenizden izinsiz paylaşım yapılması durumunda iletişim bölümünden bildirmeniz yeterlidir.


Kaynak: https://shiftdelete.web/2020-nobel-kimya-odulu-iki-kadin-profesore

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Fuko feat. Bose – Dinle Arabada [Dinle – İzle – İndir]

Adele – Send My Love (To Your New Lover) [Listen – Watch – Download]