in

1653 kişinin verileri incelendi: Altı farklı grup koronavirüs hastası var


İngiltere’deki bir çalışmada, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) testi için pozitif olan, kalıcı semptomlardan şikayet eden ve düzenli olarak King’s College London’un pratiğini kullanan 1653 kişinin verileri incelendi.

Buna göre hastaların semptomlarının altı ana grupta toplandığı bulundu.

Araştırmaya göre; Hastaların ilk beş gün içinde şikayet ettikleri semptomların türü, takip eden günlerde solunum desteğine ihtiyaç duyup duymayacaklarının yaklaşık yüzde 79’unu sağlayabilir.

MedRxiv dergisinde yayınlanan ve tahkim mahkemesinin incelenmesini bekleyen araştırma, King’s College London’un uygulamasındaki verilerin 4 milyondan fazla kullanıcıyla analiz edilmesiyle gerçekleştirildi.

“6 hasta grubu var”

Makine öğrenme algoritmaları (bir tür yapay zeka) kullanılarak, Kovid-19’un bilinen 14 semptomunun anlamlı bir şekilde gruplandırılıp gruplandırılmadığı ve hastalarda benzer sonuçlara sahip olup olmadıkları incelenmiştir.

Araştırmacılar altı grup belirlediler:

Grup 1: Kalıcı öksürük gibi üst solunum yolu semptomları olan ve aynı zamanda kas ağrısı olan hastalar. Bu gruptaki insanların yaklaşık yüzde 1,5’i solunum desteğine ihtiyaç duydu, yüzde 16’sı bir veya iki kez hastaneye gitti. İncelenen olgulardaki hastalar çoğunlukla bu gruptaydı.

Grup 2: Genellikle üst solunum yolu semptomlarından şikayetçi olan, ancak aynı zamanda hastalıktan dolayı yemek atlayan ve ateşi olan kişiler. Bu gruptaki hastaların yüzde 4.4’ünün solunum desteğine ihtiyacı vardı, yüzde 17.5’i bir veya daha fazla kez hastaneye gitti.

You May Also Like:  Bilim Adamı Olmasanız da…

Grup 3: İshal gibi bağırsak şikayetlerinden muzdarip ancak çok az başka semptom yaşayan hastalar. Bu gruptaki hastaların sadece 3.7’sinde daha sonra solunum desteğine ihtiyaç duyulmasına rağmen, yaklaşık yüzde 24’ünün en az bir kez hastaneye gitmesi gerekiyordu.

Grup 4: Hastalığın erken evrelerinde şiddetli yorgunluk, kalıcı göğüs ağrısı ve öksürük semptomları olanlar. Bu gruptaki hastaların yüzde 8,6’sı solunum desteğine ihtiyaç duydu, yüzde 23,6’sı bir veya daha fazla kez hastaneye gitti.

Grup 5: Karışıklık, öğün atlama ve şiddetli yorgunluk gibi semptomları olan hastalar. Bu kişilerin yüzde 9.9’unun solunum desteğine ihtiyacı vardı, yüzde 24.6’sı bir veya daha fazla kez hastaneye gitti.

Grup 6: Erken dönemde nefes darlığı ve göğüs ağrısı gibi solunum problemleri yaşayan ve ilk günlerde kafa karışıklığı, yorgunluk ve bağırsak sorunları ile ilgili şikayetleri olan hastalar. Bu gruptaki insanların yaklaşık yüzde 20’si solunum desteğine ihtiyaç duydu, yüzde 45,5’i bir veya daha fazla hastaneye gitti. Ancak bu hastalar incelenen olgularda en küçük grubu oluşturdu.

“İyileşen hastaların kazandığı bağışıklık birkaç ay içinde kaybolabilir”

King’s College London’da çalışan bilim adamları tarafından yapılan bir başka çalışmada, Kovid-19 ile yakalandıktan sonra iyileşen hastaların bağışıklığı aylar içinde kaybolabilir.

Çalışma kapsamında, Kovid-19’u yakalayan 90 hastanın antikorları ve zaman içinde nasıl değiştikleri 94 gün boyunca incelendi.

You May Also Like:  Urfalı Öğrencilerden Nabzı ve Kandaki Oksijeni Ölçen Robot

Kan testleri, hafif hastalığı olanların bile virüse karşı bağışıklık tepkisi olduğunu gösterdi.

Ankete katılanların yüzde 60’ı Kovid-19 ile yakalandıktan birkaç hafta sonra virüse etkili bir şekilde yanıt verdi.

Bununla birlikte, 3 ay sonra, sadece yüzde 17’si Kovid-19 nötralize edici antikorlar buldu.

Uzmanlar, bu araştırma yoluyla elde edilen bilgilerin yönetişim salgını yönetimi üzerinde bir etkisi olabileceğini belirtti.

Bağımsız Türkçe, Duvar

Dikkat: Sitemiz herkese açık bir platform olduğundan, çox fazla kişi paylaşım yapmaktadır. Sitenizden izinsiz paylaşım yapılması durumunda iletişim bölümünden bildirmeniz yeterlidir.


Kaynak: indyturk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Birleşik Arap Emirlikleri’nin İlk Mars Görevi Bu Gece Canlı Yayında Fırlatılacak

Sivrisinekten COVID-19 Bulaşmayacağı Kanıtlandı