in

1000 Süpernova patlaması evrenin genişleme tarihinin haritasını çıkarıyor


1000 Süpernova Patlaması Evrenin Genişleme Tarihinin Haritasını Çıkarıyor

Uluslararası bir araştırma ekibi, 1000’den fazla süpernova patlamasından oluşan bir veri tabanını analiz etti ve evrenin genişlemesi için modellerin, zamana bağlı yeni bir varyasyon sunulduğunda verilerle en iyi şekilde eşleştiğini buldu. Gelecekte doğru olduğu kanıtlanırsa, Subaru Teleskobu ve diğer gözlemevlerinden alınan daha yüksek kaliteli veriler, kozmik ölçekte hala bilinmeyen fiziğin çalıştığını gösterebilir.

Edwin Hubble’ın 90 yıl önce Evren’in genişlemesini gösteren gözlemleri, trendy astrofiziğin mihenk taşı olmaya devam ediyor. Ancak, Evren’in tarihinin farklı dönemlerinde ne kadar hızlı genişlediğini hesaplamanın ayrıntılarına girdiğinizde, bilim insanları gözlemleri eşleştirmek için teorik modeller elde etmekte zorluk çekiyorlar.

Bu sorunu çözmek için, Maria Dainotti liderliğindeki bir ekip 1048 kataloğu analiz etti: evren tarihinde farklı zamanlarda patlayan süpernova. Ekip, denklemlerde kullanılan sabitlerden biri, uygun şekilde Hubble sabiti olarak adlandırılırsa, zamanla değişmesine izin verilirse teorik modellerin gözlemlerle eşleşecek şekilde yapılabileceğini buldu.

Hubble sabitindeki bu belirgin değişikliğin birkaç olası açıklaması vardır. Muhtemel ama sıkıcı bir olasılık, veri örneğinde gözlemsel ön yargıların var olmasıdır. Olası ön yargıları düzeltmeye yardımcı olmak için gök bilimciler, geniş bir alanda daha sönük süpernovaları gözlemlemek için Subaru Teleskopu üzerinde Hyper Suprime-Cam kullanıyor. Bu enstrümandan elde edilen veriler, erken Evren’de gözlemlenen süpernova örneğini artıracak ve verilerdeki belirsizliği azaltacaktır.

You May Also Like:  Hubble teleskopu yok olmanın eşiğindeki dev bir yıldızın çarpıcı fotoğrafıyla

Ancak mevcut sonuçlar daha fazla araştırma altında tutulursa, Hubble sabiti aslında değişiyorsa, bu, değişimi neyin tetiklediği sorusunu ortaya çıkarır. Bu soruyu cevaplamak, astrofiziğin yeni veya en azından değiştirilmiş bir versiyonunu gerektirebilir.

Derleyen: Feyza ÇETİNKOL

Hiç görülmemiş fotoğraflar çekecek uzay aracı Güneş’te patlama anını yakaladı

Hiç görülmemiş fotoğraflar çekecek uzay aracı Güneş’te patlama anını yakaladı

Uzay aracı, Güneş biliminin “altın çağını” başlatacak

ABD Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ortaklığıyla fırlattığı Photo voltaic Orbiter isimli uzay aracı, Güneş’te meydana gelen bir patlamayı yakından görüntülemeyi başardı.

Kasım 2020’de Florida’daki Cape Canareval Uzay Üssü’nden fırlatılan araç, yanarak yok olmadan önce Güneş’e olabildiğince yaklaşmak ve Dünya’ya hayat veren yıldızın gizemlerini çözmekle görevli.

/1000 Süpernova Patlaması Evrenin Genişleme Tarihinin Haritasını Çıkarıyor/

Dikkat: Sitemiz herkese açık bir platform olduğundan, çox fazla kişi paylaşım yapmaktadır. Sitenizden izinsiz paylaşım yapılması durumunda iletişim bölümünden bildirmeniz yeterlidir.


Kaynak: https://www.bizsiziz.com/1000-supernova-patlamasi-evrenin-genisleme-tarihinin-haritasini-cikariyor/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nikola Tesla’nın 100 Yıllık İcadı İçin Yeni Bir Kullanım Yöntemi Bulundu

125 Yıl Sonra İlk Kez Turuncu Gözlü Baykuş Türü Görüldü