in ,

Gizli Tehlike: Kandida

Daha önce bu sağlık sorunlarından herhangi birini hiç yaşadınız mı?

  • Tükenmişlik hissi,
  • Tatlı için istek
  • Ağız kokusu
  • Dil üzerinde beyaz tabakalanma
  • Bilinç kaybı
  • Hormon dengesizliği
  • Eklem ağrısı
  • Cinsel dürtü kaybı
  • Kronik sinüs ve alerji sorunları
  • Sindirim sorunları (gaz ve şişkinlik)
  • Zayıf bağışıklık sistemi
  • İYE

Eğer öyleyse, bunlar Kandida olarak bilinen bir mantar enfeksiyonuna sahip olabileceğine dair bazı işaretleridir. Bu yazıda, kandida hastalığı,  semptomları ile ilgili bilgiler bulunmaktadır.

Kandida(Candida Albicans) Nedir?

Maya tipi mantar türü olan Kandida, çok ciddi düzeyde sağlık sorunlarına neden olabilir. Son zamanlarda, Candida auris olarak bilinen kandida türü ABD’de birçok ülke ve sağlık kuruluşunda ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Bu türün birden fazla ilaca dirençli ve bir o kadar ciddi hastalıklara neden olduğu konusunda kanıtlar mevcuttur.

Kandida albicans, ağızda, bağırsak sisteminde ve vajinada (vajinal / genital kandidiyaz) bulunan en yaygın maya enfeksiyonu türüdür,  cildi ve diğer mukoza zarlarını etkileyebilir. Kişinin bağışıklık sistemi iyi şekilde çalışıyorsa, nadiren bu tip maya enfeksiyonu ciddi sonuçlar doğurmaktadır. Fakat kandida enfeksiyonu kişinin bağışıklık sistemi düzgün çalışmıyorsa, kalbin veya beynin çevresindeki kan ve zarlar da dahil olmak üzere vücudun diğer bölgelerine geçerek, ciddi semptomlarına neden olabilir. Buna invaziv kandidiyaz denir.

Candida Mantarı

Kandida, vücutta uygun seviyelerde olduğunda besin emilimine ve sindirime yardımcı olan bir mantardır. Aşırı ürediğinde, tipik kandida semptomları ortaya çıkabilir. Sindirim sisteminde, kontrol edilmezse, bağırsak astarının duvarlarını yıkar ve kan dolaşımına nüfuz eder. Bu durum yan ürün ve ana toksinleri sistemden serbest bırakarak sızıntılı bağırsak sendromuna neden olmaktadır.

Vücudun doğal pH dengesi bozulduğunda, kandida mayaları kontrolden çıkabilir, sistemik bir sorun ve hoş olmayan kandida semptomlarna neden olabilir. Vücut bu inatçı enfeksiyonla savaşırken iyi ve sağlıklı bakteriler bağışıklık sisteminin düzgün çalışması gereklidir.  Kandida aşırı büyüme sendromu veya COS, kandidanın vücutta kontrolden çıktığında kullanılan bir terimdir ve dikkatli olmak gerekir. Bu kronik bir sağlık durumudur. Ve kandida semptomlarına ek olarak, daha önce ciddi bir maya enfeksiyonu yaşamamış olan bireyler, çeşitli gıdalara yeni hassasiyetler, alerjiler veya intoleranslar geliştirebilirler. Bu gıdalara süt, yumurta, mısır ve glüten örnek gösterilebilir.

You May Also Like:  Huawei garanti sorgulama nasıl yapılır?

Kandida Enfeksiyonlarının Nedeni Nedir?

Şekeri yüksek bir diyet, rafine karbonhidratlar ve alkol de dahil olmak üzere pek çok olası neden Kandida nın beslenmesine yardımcı olabilir. Buna ek olarak, altı olası nedeni vardır ve bu nedenler şu şekildedir:

Geniş Spektrumlu Antibiyotikler

Bazen, kişiler sistemindeki rahatsız edici bakterileri öldürmek veya inatçı bir enfeksiyonla savaşmak için antibiyotiklere ihtiyaç duyabilirler. Bu antibiyotiklerin aşırı kullanımı ile ilgili problem (genellikle antibiyotik direnci yaratır ), sadece kötü bakterileri öldürmekle kalmaz ayrıca yararlı olan bakterileri de öldürür. Sistemdeki iyi bakteriler sindirim ve kandidayı kontrol altında tutmaktan sorumludur ve uzun bir antibiyotik küründen (veya kısa bir süre içinde birden fazla içilmesi) sonra, antibiyotikler vücuda kandida için gerçek bir üreme alanı yaratabilirler.

Doğum Kontrol Hapları

Antibiyotiklerden farklı olarak, kendi başlarına doğum kontrol hapları doğrudan bir mantar enfeksiyonuna veya kandida aşırı büyüme sendromuna neden olmazlar. Bununla birlikte, bir kadın rafine şekerler açısından yüksek bir diyet tükettiğinde veya bir antibiyotik kürü geçirdiğinde, doğum kontrol hapları vücudunu olumsuz yönde etkileyerek kandida enfeksiyonuna yol açabilir. Bazı kadınlar doğum kontrol haplarının maya enfeksiyonlarını alevlendirdiğini fark etmişlerdir ve ilk enfeksiyon bittikten çok sonra bile, doğum kontrol haplarını tekrar almaya başladıklarında kandida gelişebilir.

Oral Kortikosteroidler

Astımlarını kortikosteroid inhalanlarla tedavi eden bireylerin, ağızlarında kandida geliştirme riski yüksektir ve bu da sistemik kandida aşırı büyümesine yol açmaktadır. Özellikle astım için kortikosteroid inhalatörleri kullanan bireylerin, her kullanımdan sonra ağızlarındaki ilacı çalkalamaları zorunludur. Oral kandidiyaz tespit edilirse, hindistancevizi yağının gargarası ve bir veya iki damla karanfil yağı ile tedavi edilebilirler.

Kanser Tedavileri

Yapılan klinik araştırmalara göre kandidiyaz, kanser hastalarında invaziv hale gelebilir ve ciddi bir komplikasyon gösterebilir. Yapılan bu çalışma da, hastaların üçte birinde invaziv kandidiyaz bulunmaktadır ve kanser tedavisi görmektedirler. Kemoterapi ve radyasyon, kanserli hücreleri ve tümörleri öldürmek için işe yarasa bile; doğal olarak kandida ile savaşan sağlıklı bakterileri de öldürebilir.

Diyabet

Tip 1 veya Tip 2 diyabe hastası olan bireylerde, ağızdaki ve diğer mukoza zarlarındaki şeker seviyeleri genellikle diyabetsiz bir kişiden daha yüksektir. Kandida bir tür maya olduğundan ve şeker mayayı beslediğinden dolayı, diyabetli kişilerin kandida aşırı büyüme sendromu geliştirme riski daha yüksektir.

You May Also Like:  Yaşlılarda koku alma duyusunun kaybolması ölümün yaklaştığını gösteriyor - BİLİMCİLER

Zayıf Bağışıklık Sistemi

Bağışıklık sistemi zayıf olan herhangi bir bireyin kandida olma olasılığı daha yüksektir. Bu popülasyon bebekleri, küçük çocukları, yaşlıları, HIV / AIDS teşhisi konanları ve diğer enflamatuar ve otoimmün durumları içermektedir.

Kandida Belirtileri

Kandida mantarının aşırı büyümesini, bazen doktor teşhis etmekte zorlanabilir. Olası test yöntemleri arasında dışkı testi, serum testi, kandida DNA testi, dışkı PCR testi ve mikrobiyal organik asitler testi yer almaktadır. Bu tip sistemik maya enfeksiyonu farklı insanlarda farklı şekillerde belirtiler gösterebilmektedir ve farklı testler gerekebilmektedir. Kandida ya da kandida aşırı büyüme sendromunun izlenmesi gereken en yaygın belirtileri şunlardır:

Kronik Yorgunluk

Eğer kişinin yaşadığı yorgunluk uyku saati eksikliği veya geçici bir durum değilse bu kandida belirtisi olabilir. Hastalık, en az altı ay süren yorgunluk ile karakterizedir ve sıklıkla baş ağrısı, eklem ağrısı, hafıza ve konsantrasyon güçlüğü ve boğaz ağrısı gibi diğer kandida semptomları eşlik etmektedir. Genellikle kandida semptomlarından biri kronik yorgunluktur. Kandida enfeksiyonu kronik yorgunluk sendromunun tek nedeni olmasa da, birçok doktor CFS riskini artırdığına inanmaktadır.

Duygu durum Bozuklukları

Kandidayı teşhis etmenin zor olmasının nedenlerinden biri, duygu durum bozuklukları da dahil olmak üzere kandida semptomlarının bir çoğunun diğer durumlarla ortak olmasıdır. Kandida büyümesi olan bireyler dramatik ruh hali değişimleri, kaygı, sinirlilik, depresyon ve hatta panik atak yaşayabilirler.

Tekrarlayan Vajinal ve İdrar Yolu Enfeksiyonları

Bir kişi idrar yollarında veya vajinada tekrarlayan enfeksiyonlar yaşarsa, temel nedeni kandida olabilir. Adayın cinsel yolla bulaşabileceğini ve ortakların onu ileri geri yayabildiğini fark etmek önemlidir. Kadınlar için dar iç çamaşırlardan veya külotlu çoraplardan kaçınarak riski azaltılmalı ve aktif bir enfeksiyon sırasında sıcak banyolardan kaçınılmalıdır.

Oral Pamukçuk

Oral pamukçuk aslında vajina da dahil olmak üzere diğer mukoza zarlarını etkileyen aynı kandida suşunun neden olduğu bir maya enfeksiyonudur. Çoğu zaman, yukarıda belirtildiği gibi prednizon veya diğer oral kortikosteroidlerin kullanılmasından kaynaklanır. Tedavi edilmediği takdirde, sindirim sistemi, akciğerler, karaciğer ve kalp kapakçıkları dahil olmak üzere vücuda yayılabilir. Yeni doğan doğum sırasında pamukçuk alabilir; çocuklar başka çocuklarla oyuncak paylaşımı yaparken ve yetişkinler tükürükten başkalarına kandida bulaştırabilirler.

You May Also Like:  Göğüs Uçları Neden Kararır ve Koyulaşır ?

Sinüs Enfeksiyonları

Bu diğer kandida semptomlarının çoğunda olduğu gibi, sinüs enfeksiyonları bugün yaygındır ve nedenin kökenini belirlemek zor olabilir. Kandida sinüsleri etkiler ve kalıcı bir öksürük, burun sonrası damla, tıkanıklıkta artış, mevsimsel alerjiler ve genel grip benzeri semptomlarla sonuçlanabilir. Kişi sinüslerle ilgili tutarlı sorunlar yaşıyorsa, enfeksiyonu kontrol etmenin zamanı gelmiş demektir.

Bağırsak Hareketlerinde Sıkıntı

Devam eden bağırsak sıkıntısı, rahatsız verici  kandida semptomlarından biridir. Kalıcı şişkinlik, geğirme, şişkinlik, kabızlık veya ishal ve mide krampları, sindirim sisteminde sağlıklı bakteri eksikliğinden kaynaklanabilir. Mantar bağırsakları geçtiğinde, sağlıklı bakteriler yetersiz kalmaktadır ve sadece enfeksiyonla savaşamaz. Bağırsaklardaki bakteriler dengesiz olduğunda, disbiyoz olarak bilinir. Birçok kişi, bir kandida enfeksiyonunu etkili bir şekilde tedavi edildiği zaman kronik bağırsak rahatsızlığında bir şekilde rahatlama yaşamaktadır.

Beyin Sisi

Ruh hali değişiklikleri ve kronik yorgunluk ile birlikte, beyin sisi genellikle kandida belirtilerinden biri olarak göz ardı edilir. Bununla birlikte, kandida aşırı büyümesi odak eksikliğine, zayıf fiziksel koordinasyona, görevlere odaklanmada zorluğa ve zayıf hafızaya neden olabilir.

Cilt ve Tırnak Mantar Enfeksiyonları

Ayak tırnağındaki ayak mantarı ve mantar enfeksiyonları, aynı kandida suşundan kaynaklanan yaygın maya enfeksiyonlarıdır. Devam eden enfeksiyonlar, sistemik bir kandida enfeksiyonunun işareti olabilir.

Hormonal Dengesizlik

Bir hormonal dengesizlik kandida belirtilerden biridir diğer birçok sağlık koşullarında rastlanmaktadır. Bununla birlikte, bir enfeksiyonun erken menopoz, PMS, düşük cinsel dürtü, migren, endometriozis, ödem tutma, ruh hali değişimleri ve istenmeyen kilo vermeye neden olabileceğini bilmek önemlidir. Kandida aşırı büyümesi ortasındaysa, vücut iltihaplanır ve bu da mayanın büyümesine ve sindirim sisteminin ilerisine yayılmasına neden olur. Bunun yanında Kandida, yan ürünlerinden biri olan östrojeni taklit ederek ciddi bir hormonal dengesizliğe yol açabilir.

Web md.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Dünya’nın Çekirdeğine Yakın, Bilinmeyen Yapılar Keşfedildi

Atomaltı Parçacık Skyrmionların Aynı Hücreler Gibi Bölündüğü Keşfedildi