in

Türkiye’nin ilk cep uydusu uzaya gönderiliyor


Türkiye’de üretilen ilk cep uydusu (pocketqube) olan Grizu-263A (grizuSAT), SpaceX işbirliği ile uzaya gönderilecek. Türkiye’nin en küçük cep uydusu, gelecek hafta SpaceX Falcon 9 roketi ile uzaya gönderilecek.

Takım danışmanı Prof. Dr. Bülent Ekmekçi ve Grizu-263 Uzay Takımı tarafından 2 yıllık süreçte geliştirilen cep uydusu, küçük boyutları ile dikkat çekiyor. Kompakt tasarıma sahip olan uydunun tüm parçaları Grizu-263 ekibi tarafından üretildi.


NASA, ISS operasyonlarını ne zaman durduracağını açıkladı!

NASA bugün yaptığı açıklamada, yeni uzay istasyonunun geliş tarihi ve ISS operasyonlarını ne zaman durduracağı konusunda bilgi verdi.

Grizu-263A cep uydusu, 13 Ocak’ta fırlatılacak

250 gram ağırlığa ve 5cm x 5cm x 5cm boyutlara sahip olan küp uydunun üretimi Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. Proje, 2018 ve 2019 yıllarında CanSat Competitors’da 2 kez Dünya ikincisi olan Grizu-263 Uzay Takımı tarafından başlatıldı. CanSat Competitors etkinliği düzenli olarak NASA, Lockheed Martin, Kratos Area, Praxis Inc ve Siemens gibi kurumların desteği ile gerçekleştiriliyor.

Grizu-263A cep uydusu, 13 Ocak'ta fırlatılacak

Fırlatılacak uydunun 525 kilometre alçak dünya yörüngesinde 4 yıl 8 ay görev yapması planlanıyor. Grizu-263A cep uydusunun 13 Ocak 2022 TSİ 18:25’de ABD’de yer alan Cape Canaveral (SLC-40) Uzay Üssü’nden fırlatılacağı detaylar arasında yer alıyor.

Ekip, proje kapsamında alçak dünya yörüngesinde (LEO) amatör frekansta çalışan uyduları dinleme kabiliyeti kazanacak. Cep uydusunun uzaya gönderilmesi için Alba Orbital adlı firma aracılığıyla SpaceX ile anlaşma sağlandı.

Grizu-263A cep uydusunda yerleşik bilgisayar (OBC), elektrik-güç (EPS), haberleşme (COMM) ve pasif manyetik stabilizasyon (PMAC) alt sistemleri olmak üzere 4 alt sistem mevcut. Ekip, üretilen cep uydusunun pasif manyetik stabilizasyon sistemi başta olmak üzere tüm alt sistemlerini uzayda take a look at edecek.

Dikkat: Sitemiz herkese açık bir platform olduğundan, çox fazla kişi paylaşım yapmaktadır. Sitenizden izinsiz paylaşım yapılması durumunda iletişim bölümünden bildirmeniz yeterlidir.


Kaynak: https://shiftdelete.web/turkiye-nin-ilk-cep-uydusu-uzaya-gonderiliyor

You May Also Like:  180 Milyon Yıllık Fosil Vampir Kalamarın Atasının Başına Gelenleri Ortaya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Parts of the Eastern Anatolia Observatory telescope go to Erzurum

People who took to the streets in Lebanon protested the economic crisis