in

Uzay iletişimi için yeni çağ: Lazerle iletişim


NASA, uzun süredir üzerinde çalıştığı ve geçen sene duyurduğu lazerle iletişim için çalışmaları hızlandırdı. Şimdiye kadar iletişimde radyo dalgalarını kullanan uzay ajansı, LCRD ( Laser Communications Relay Demonstration) adlı bu teknoloji ile daha fazla veriyi daha hızlı şekilde iletmeyi planlıyor.

Uzay görevlerinin Ay ve dünya sınırından Mars ve uzak gezegenlere taşınması yeni iletişim imkanlarının da ortaya çıkmasını sağladı. NASA‘da bu anlamda yeni bir teknoloji ile karşımızda.


Çin’in Mars keşif aracı gezegene indi

Çin, Mars keşif aracı Zhurong’un başarıyla iniş yaptığını açıkladı. Asya ülkesi böylece Kızıl Gezegen’e araç indiren ikinci ülke olarak tarihe geçti.

NASA, lazerle iletişim için düğmeye bastı

LCRD yani lazerle iletişim teknolojisi, 1950 yılından beri kullanılan radyo dalgasının yerini alacak. NASA, bu teknoloji sayesinde dünya ile olan iletişim veri switch hızını artırmanın peşinde.

NASA, yaptığı deneylerde LCRD’nin teorik olarak daha fazla veri taşıyabildiğini aktardı. Radyo dalgaları olan iletişim, uzun süredir kullanılan ancak mesafe arttıkça ulaşım hızının yavaşladığı bir teknoloji. LCRD, kızılötesi ışınlarla gerçekleşiyor. Bu anlamda uzak mesafelerde daha az kayba neden olacak.

yeni-uzay-iletisimi-lcrd-lazerle-iletisim-nasa
NASA sitesinde yer alan LCRD teknoloji ilgili görsel

NASA, lazerle yapılan bu iletişimin neredeyse hiç yayılmadan dünyaya ulaşacağı görüşünde. Buna göre Mars’ın eksiksiz bir haritası radyo dalgalarıyla 9 haftada, lazerle iletişim ile sadece 9 günde dünyaya ulaşacak. Bu anlamda LCRD teknolojisinin veri taşıma kapasitesini 10 kat ile 100 kat arasında artırması bekleniyor.

You May Also Like:  Mars Volkanının Üzerinde Beliren Dev Bulutun Sırrı Çözüldü.

NASA, yapacağı deneyler sayesinde, lazerle iletişim teknolojisinin radyo dalgasının yerini alıp almayacağına karar verecek. Yerde yapılan denemelerde ise LCRD teknolojisi oldukça başarılı sonuçlar verdi.

LCRD için ilk take a look at ise çok yakında Haziran ayında gerçekleşecek. ABD, ilk LCRD modülünü, Dünya’nın 22 bin mil üzerinde yörüngeye fırlatacak. NASA bu fırlatma sonrası Kaliforniya ve Hawaii üsleriyle modül arasında veri transferi deneyleri yapacak. Bu testler ise iki yıl sürecek.

NASA, uzay iletişiminde tüm dengeleri değiştirecek teknolojisi LRD için asıl adımı ise 2022 yılında atacak. Buna göre uzay ajansı Uluslararası Uzay İstasyonu’na fırlatılacak olan LCRD Düşük Dünya Yörüngeli Kullanıcı Modemi ile değişimi başlatacak.

Dikkat: Sitemiz herkese açık bir platform olduğundan, çox fazla kişi paylaşım yapmaktadır. Sitenizden izinsiz paylaşım yapılması durumunda iletişim bölümünden bildirmeniz yeterlidir.


Kaynak: https://shiftdelete.internet/yeni-uzay-iletisimi-lcrd-lazerle-iletisim-nasa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

30 Facts About The Vikings

Şebnem Ferah – Babam,Oğlum (10 Mart 2007 İstanbul Konseri) [Dinle – İzle – İndir] #müzik #music