in ,

YUNUSLAR HAKKINDA İLGİNÇ BİLGİLER, BİLİNMEYENLER



-Yunuslar karnivordur.Etle beslenirler.

-Afalina yani şişe burunlu yunus , görülen en yaygın ve en bilinen yunus türüdür.

-Nefes almak için başlarının üstündeki delikleri kullanırlar.



-Çoğu yunus türünün doğrudan insan davranışlarından dolayı nesli tükenme tehlikesi altındadır.Yangtze nehri yunusları nesli tükenmekte olan türlere örnek olarak gösterilebilir.

-Ağ kullanımı gibi balık tutma yöntemleri her yıl çok sayıda yunusun ölümüne yol açar.

-Katil balina olarak da bilinen orca aslında bir yunus türüdür.

-Yeni doğmuş yunuslar 2-3 yıl boyunca anneleriyle beraber kalırlar.

-Yunuslar uzun bir süre saatte 40 kilometre hızla yüzebilir.Bu da dünyadaki en hızlı insanın 3 katı hız da yüzdükleri anlamına geliyor.

-Bir yunusun ortalama yaşam süresi 17 yıldır. Bununla birlikte, vahşi doğada gözlemlenen bazı türler  50 yıl yaşamaktadır.

-Birçok yunus türü tuzlu suda yaşar, ancak bazıları gelişimini tatlı suda tamamlar.

-Bazı türleri 20 saniyede bir bazı türleri 30 dakikada bir hava almaya ihtiyaç duyar.

-Yetişkin bir yunusun günde 13 kilogram kadar balık yemesi mümkün.

-Bir yunusun ağzında yaklaşık 100 dişi vardır.Avlanmak için bu dişleri kullanırlar.

-Bir yunusun havada sıçradığı en yüksek mesafe 6 metredir.

-Katil balinalar yunus ailesinin en büyük üyesidir.Boyları 9 metreye kadar çıkabilir.

-Boto yunusları tatlı suda yaşayan en büyük yunuslardır.Boyları 3 metreye kadar çıkabilir.

-Yunuslar uyurken sadece beyinlerinin bir tarafı uyur.Bu da uykudayken tehditleri farkedebilmelerini sağlar.

-En küçük yunus türü 1 metre uzunluğundadır.

-Genelde 12 yunusa varan topluluklarla dolaşırlar.Nadiren yalnız görülürler.

-Diğer hayvanlardan oldukça akıllı oldukları düşünülmektedir.

-Derileri çok hassastır.

-Sırt yüzgeçleri benzersizdir.Birbirlerini tanımak için kullanırlar.

-Küresel ısınma yunuslar için büyük bir tehdittir.

-2 midesi vardır.Birinde yiyecekleri depolar,diğerinde sindirim gerçekleşir.

KAYNAK:  http://www.dolphins-world.com/dolphin-facts/

http://www.sciencekids.co.nz/sciencefacts/animals/dolphin.html

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.