in

Sandal Ağacı Yağının Faydaları Nelerdir?


Sandal ağacı, Santalaceae familyasından bir tropikal ağaç türüdür. Oldukça hoş bir aromaya sahip olan bu ağaç, tıbbi ve ticari olarak yaygın olarak kullanılmaktadır. Ancak doğadaki yabani sandal ağacı ağaçlarının azalan durumuyla birlikte nesilleri büyük danger altındadır. Halk arasında sandal ağacı olarak da anılan Kocayemiş ile sık sık karıştırılır. Yaşam alanı Trace yarımadası, Avustralya ve doğu Endonezya’dır, ancak bugün Çin, Sri Lanka ve Filipinler gibi farklı ülkelerin ormanlarında da bulunur.

Sandal ağacı, insan eliyle yetiştirilmesi zor bir ağaçtır. Bir kokunun özelliklerini tam olarak gösterebilmesi için doğada uygun koşullarda yetiştirilmesi gerekir. Orta kuşakta nadiren bulunan bu ağaç, orta kuşak üzerinde veya altında büyümek için uygun şartlara sahip değildir. Özel yerini seven bir ağaç türüdür. Doğanın koşullarına da hızla adapte olabilir. Bu ağacın meyveleri kötü bir tada sahip olduğu için insanlar tarafından tüketilmez. Genellikle diğer ağaçlarla karıştırılabilir ve büyüdüğü alan sandal ağacı olup olmadığına bakılmalıdır.

Sandal ağacının boyutu 4 ila 9 metre arasında değişir ve yaklaşık 100 yaşında olabilir. Kökleri dik ve ince yapraklı iken gelişigüzel yayılmaya başlar. Genellikle 3 yıl içinde büyür ve meyve verirler. Ancak meyvelerin tam anlamıyla verimli hale gelmesi 5 yılı bulur. Ozon toprağında yetişen bu ağacın kokusundan dolayı dalları ve gövdesi tütsü üretmek için kullanılır. Aynı zamanda, ağaçtan elde edilen uçucu yağ genellikle endüstride ve parfümlerde kullanılmaktadır.

Sandal ağacı, aromatik özellikleri nedeniyle birçok eski kültüre dahil edilmiştir. Özellikle dini törenlerde genellikle ritüellerin bir parçası olarak kullanılır. Şifalı ağaç olarak bilinir ve yerini eski Hindu metinleri Vedalar’da bile bulmuştur. Odaklanma sağlayan bu koku günümüzde meditasyon veya yoga gibi uygulamalarda hala yaygın olarak kullanılmaktadır. Sandal ağacı sadece aromatik özellikleri ile değil aynı zamanda yağ bakımında da fark edilen bir yapıya sahiptir. Günümüzde kozmetik, temizlik ve cilt bakımı alanlarında yaygın olarak kullanılmaktadır.

Sandal ağacı yağının vücut için faydaları

1. Odağı artırır ve beyni güçlendirir

Beyin fonksiyonlarını harekete geçiren bir yapıya sahip olan sandal ağacı yağı, harika kokusu sayesinde beyin kanallarında pozitif hareket oluşturarak anksiyete, anksiyete ve gerginlik gibi istenmeyen durumların giderilmesine yardımcı olur. Sinir sistemi üzerinde olumlu etkisi olan bir yağdır. Vücuttaki kan basıncını düşürerek stresi ve endişeyi gidermeye yardımcı olur.

2- Balgamın atılmasına izin verilir

Birçok nedenden dolayı oluşan balgamın vücuttan atılmasına yardımcı olur. Uyuduğunuz yastığın köşesine düşürerek gece nefes almayı kolaylaştırabilir ve burun tıkanıklığını hafifletebilirsiniz. Ayrıca nefes almayı düzenlemeye yardımcı olur.

İlgili Haber:  Havuç Maskesi Nasıl Yapılır? -

3. Metabolizmayı güçlendirir

Düzenli kullanıldığında metabolizmayı güçlendirir, soğuk algınlığını önler ve öksürüğe fayda sağlar.

4. Vücuttaki ağrıyı azaltır

Sandal ağacı yağı antiseptik özelliğe sahip olduğu için vücuttaki ağrıların giderilmesine yardımcı olur. Ağrılı bölgelere uygulandığında ağrıyı dindirir. Özellikle soğuk algınlığı nedeniyle sırt ağrısını hafifletmek için kullanılabilir.

5. Hastalıkların tedavisinde kullanılır

Antiseptik özelliği sayesinde dizanteri gibi bağırsak hastalıklarının tedavisinde yaygın olarak kullanılmaktadır.

6. Vücut onarım özelliğine sahiptir.

Düzenli olarak vücutta kullanıldığında cildin kurumasını engeller, aynı zamanda vücut yüzeyinden ölü deriyi atarak hücre yenilenmesine katkıda bulunur.

7- Sakinleştirici etkisi vardır

Duyusal boyutta da olumlu etkileri vardır. Yatıştırıcı ve yatıştırıcı özelliklere sahip olan sandal ağacı yağı, ısıtıcıya veya oda spreyine birkaç damla damlatılarak yapılabilir. Ayrıca günün yorgunluğunu atarken rahat bir gece geçirmenizi ve dinlenmenizi sağlar. Aromaterapi de sıklıkla kullanılmaktadır.

8- Afrodizyak etkisi vardır

Rahatlatıcı bir koku ve yatıştırıcı özelliğe sahip olduğu için stres kaynaklı sorunlarda etkilidir.

9. Çeşitli cilt hastalıklarını önler

Genellikle cilt yüzeyinde oluşan çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Özellikle ciltte oluşan tahriş, yanık ve kızarıklıkların tedavisine yardımcı olur.

10. Vücuttaki solunum sistemini, sindirim sistemini ve kan dolaşımını düzenler.

Tüm vücut sistemleri üzerinde olumlu etkisi vardır. Ayrıca solunum, sindirim ve dolaşım sistemlerinin düzenlenmesine de katkı sağlar. Sindirimi ve nefes almayı kolaylaştırır ve kan akışını hızlandırır.

11- Terleme sorununa faydalıdır

Terleme sorununu ortadan kaldırmaya yardımcı olur ve vücut spreylerine veya deodorantlara damlatarak gün boyu temiz kokmanızı sağlar.

12. Enfeksiyonları ortadan kaldırır

Antiseptik ve antiinflamatuar özellikleri sayesinde vücutta oluşan tüm bakteri ve mikropları yok ederek cilde tekrar girmesini önlemek için koruyucu bir kalkan oluşturur. Enfeksiyon riskini ortadan kaldırır ve enfeksiyonların hızlı iyileşmesini sağlar.

13. Uyku kalitesini iyileştirir

Rahatlatıcı aromalar içerdiği için rahat, derin ve rahat bir uyku çekmenize yardımcı olur, uyku kalitesi beden ve zihin sağlığı için oldukça önemlidir.


Sandal ağacı yağının cilt için faydaları

1. Cildi ve güneş lekelerini giderirken oluşmasını da engeller.

Özellikle ciltte sivilce çıktıktan sonra veya güneş nedeniyle oluşan lekelerde etkilidir. Lekelerin görünümünü azaltarak cilt tonunun eşitlenmesine yardımcı olur. Hücre bölünmesini hızlandırdığı için koyu halkalar, sivilce lekeleri ve kızarıklıklar gibi istenmeyen cilt sorunlarını ortadan kaldırır. Yaşlanmanın neden olduğu kahverengi lekelerin oluşumunu da engeller. Cilt kalitesinin artmasına katkıda bulunurken cilt güzelliğini destekler.

İlgili Haber:  Adet Söktürücü Bitki Ve Bitki Çayları

2. Cildi derinlemesine temizler

Yüzdeki siyah noktaları gidermek için de kullanılır. Antiseptik özelliği sayesinde cildi derinlemesine temizlemez ve mikroplardan arındırmaz. Ayrıca ciltten çıkarılan mikropların ve bakterilerin tekrar cilde girmesini önlemek için koruyucu bir kalkan oluşturur. Aynı zamanda ciltteki lipit dengesinin düzenlenmesine de yardımcı olur. Hücre yenilenmesini artırır. Hava kirliliğini ve gün boyu makyaj kalıntılarını arındırırken cildi sıkılaştırır. Hassas ve hassas bir cildiniz olsa bile bu yağı cildi temizlemek için kullanmanın hiçbir zararı yoktur. Hassas ciltler için uygundur.

3. Kırışıklıklarla savaşır

Yaşlanma ile ilişkili sarkmaların önlenmesine yardımcı olan sandal ağacı yağı, vücuda eksik olan vitamin ve mineralleri sağlar. Cilde elastik bir doku kazandırırken kırışıklıkların oluşmasını da engeller. Cilde doğru nem dengesini sağlar ve ayrıca güneşin yaşlanma etkilerine karşı koruma sağlar. Daha genç, canlı ve taze bir görünüm sağlar.

4. Cildi nemlendirmeye yardımcı olur

Cildinize ihtiyacı olan nemi ve yumuşaklığı sağlarken, çatlamış, kuru ve kırışık cildi onararak taze bir görünüm sağlamaya yardımcı olur. Çevresel faktörlerin neden olduğu kuru cildi önler ve ciltteki nemi hapsederek cildin nemli kalmasına yardımcı olur.

5. Ciltteki çatlak ve selülit görünümünü azaltır.

Ciltteki çatlaklar ve selülitler için oldukça faydalı bir yağdır. Özellikle hamilelikte ve büyüme sırasında oluşan çatlaklarda masaj yapılarak kullanıldığında dikkat çekici bir etkiye sahiptir. Giymek için etkili bir çözümdür. Bu arada kan dolaşımını hızlandırdığı için masaj yoluyla düzenli kullanıldığında selülit görünümünün azalmasına yardımcı olur.

6. Cilt yüzeyinden bakteri ve mantarları uzaklaştırır.

Antiseptik ve antienflamatuar özellikleri sayesinde ciltte oluşan virüs ve bakterileri yok eder. Ayrıca cilde tekrar girmelerini önlemek için koruyucu bir kalkan oluşturur.

7. Sivilce ve sivilceyi önler

Antiseptik özellikleri sayesinde bu sivilce ve iltihap tedavisi yağı, sivilce ve sivilcelerin kurumasına yardımcı olur. Antiinflamatuar özelliklerinden dolayı, özellikle iltihaplı akne ve akneyi kurutmada etkilidir. Özellikle ciltte ve vücutta oluşan sivilce ve kistlerin tedavisinde yaygın olarak kullanılmaktadır ve sivilce oluşumundan sonra ortaya çıkan lekeler için oldukça faydalıdır.

İlgili Haber:  Bitkisel Cilt Bakımı Evde Nasıl Yapılır?

8. Cilt yüzeyindeki hasarı azaltır

Ciltte oluşan bazı cilt hastalıklarının tedavisinde, ciltte oluşan kaşıntıları yatıştırırken, yanıkları giderirken ve izlerin daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur. Doğal olarak hafif bir dokuya sahip olduğu için doğal gece serumlarıyla karıştırılabilir.


Sandal ağacı yağının saçlara faydaları

1. Saçın dolgun ve parlak görünmesini sağlar

Saçınızın daha dolgun ve parlak görünmesine yardımcı olur ve saçınızın daha kalın olmasına yardımcı olur. Kırıkları ve dökülmeleri ortadan kaldırır. Şampuanda kullanıldığında saçı besler ve daha parlak bir görünüm kazandırır.

2. Saç dökülmesi ve kepek sorununu ortadan kaldırır

Özellikle saç dökülmesi ve kellik sorunu yaşayanlara yardımcı olan bu yağın saça birçok faydası vardır. Saç tellerini nemlendirerek güçlendirdiği için aşağıdan koparak veya düşerek oluşan sorunların giderilmesine yardımcı olur. Saç derisini nemlendirdiği için kepek sorununun da giderilmesine yardımcı olur. Ayrıca kafa derisindeki enfeksiyonu önlemeye yardımcı olur.

3- Saçı nemlendirir ve doğal bir parlaklık kazanmasına yardımcı olur.

Kuru saçı besleyerek canlanmasına yardımcı olur. Donuk ve dökülen saçları yeniden parlak gösteren bu yağ aynı zamanda saçı derinlemesine nemlendirir ve onarır. Yıpranmış ve canlı saçların parlaklığını geri kazandırır. Saçın nem değerine karşı koruma sağlar.

4- Saçların hızlı uzamasına yardımcı olur

Yeni saç uzamasını ve sıkılaşmayı destekler, saçın daha hızlı uzamasına yardımcı olur, kökten uca beslenir ve daha sağlıklı, daha kalın saçlar sağlar. Hızlı uzama için kullanıldığında saç uzamasını destekleyen çeşitli taşıyıcı yağlarla karıştırılabilir.


Sandal ağacı yağının yan etkileri

Kullanmadan önce, hassasiyete neden olup olmadığını kontrol etmek için cildinizin küçük bir bölümünde denemelisiniz.

  • Ciddi sağlık sorunları olan kişiler ve yaşlılar kullanmadan önce bir doktora danışmalıdır. Kullanılmış ilaçlarla etkileşime girebilir, bu nedenle bir doktor gözetiminde kullanılmalıdır.
  • Akciğer hastalığı, astım ve karaciğer yetmezliği olan hastalar için uygun değildir.
  • Kadınlar için hassas dönem olan hamilelik ve emzirme döneminde kullanmadan önce mutlaka bir doktora danışılmalıdır.
  • Hassas bir cilt yapısına sahipseniz ve hassasiyet doluysa cilde uygulandıktan sonra kızarıklığa neden olabilir. Kimyasal olmadığı için cilde herhangi bir zarar vermez.
  • Günde bir kez kullanılması tavsiye edilir.

Dikkat: Sitemiz herkese açık bir platform olduğundan, çox fazla kişi paylaşım yapmaktadır. Sitenizden izinsiz paylaşım yapılması durumunda iletişim bölümünden bildirmeniz yeterlidir.

What do you think?

Bir Cevap Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

The Incredible Sandalwood Oil Benefits for Skin Care

Eklem Ağrıları İçin Hangi Doktora Gidilir?